Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Za svjež duh koji traje

Moj ured se nalazi u SD „Cvjetno naselje“ odmah pokraj stomatološke ordinacije tako da nerijetko znamo „zamijeniti“ posjetitelje. Vrlo mi je zanimljivo promatrati čuđenje na licu pacijenata s akutnom boli u predjelu usne šupljine kako ulaze u pretpostavljenu zubarsku čekaonicu ispunjenu teološkim knjigama, papinom ohrabrujućom slikom i svećenikom koji ih dočeka na vratima. Ne sumnjam da bih i ja na njihovom mjestu u prvom trenutku pomislio da je taj sitni karijes očito puno opasniji nego što se preko telefona činilo.

S druge strane mogu zamisliti jednako začuđene studente koji u svoju viziju ureda studentskog kapelana teškom mukom pokušavaju strpati zubarski stolac, bijele kute i postere na zidovima koji poručuju neko sredstvo „Za čvrst ugriz…“. „Eh, taj postmodernizam…“ vjerojatno je prva pomisao čovjeka koji pokušava pomiriti Tomu Akvinskog i paketiće kompresa upotpunjene prozirnom vizijom medicinskog alkohola…

Bilo kako bilo, te male „zabune“ znaju ponekad odvesti u vrlo zanimljive neočekivane razgovore. Dobro, možda se neki pitaju što uopće studentski kapelan radi u sklopu sekularne institucije koja se bavi brigom o visokoškolskom obrazovanju studenata. Razmišljao sam o tom zadnjih dana. Pitao sam se zapravo što bih ja kao jedan svećenik mogao dodatno reći studentima koji već primaju toliko čudesna i šarolika znanja na svojim fakultetima. Došao sam do zaključka da je moj posao na neki način sličan, a opet različit od fakultetskog, tj. možda malo specifičniji. Evo na primjer, dok nas prehrambeni fakultet uči o hrani, Crkva nas uči da je kruh života Isus Krist. Arhitektura i građevinarstvo nas poučavaju o gradnji i projektiranju, a Evanđelje o tome kako biti graditelji Kraljevstva Božjega. Antropologija nam govori o podrijetlu čovjeka, a vjera o tome kamo čovjek ide. „Naš svijet je malen“ reći će fizika; „Naš svijet je svet“, dodat ću na to. Filozofski fakultet potaknut je ljubavlju prema mudrosti. I Sveto Pismo jako cijeni mudrost, samo smatra da je njezin početak u Strahu Božjemu, tj. u poniznosti mislitelja. Šumarski fakultet zna sve o drveću, a Crkva nas uči da je križ drvo života. Informatika koja mi je podarila ovaj stroj na kojem pišem kolumnu, uči nas upravljanju informacijama i traženju novih tehničkih postignuća na tom polju. Za kršćane je pritom jako važno i tražiti istinu. Na studiju geografije morat ćemo dobro naučiti granice. Naučite ih i nadići! Politika nas može vrlo vrijedno učiti zajedništvu. Kršćani se u tom smislu uglavnom bave politikom Očenaša vjerujući da je temelj zajedništva u tome da su svi ljudi braća i sestre koji imaju Boga za oca. Medicinski fakultet educirat će nas kako se brinuti za tjelesno zdravlje, a Crkvi pritom želi brinuti i za duhovno.

Ne bi bilo pošteno izostaviti i svoj vlastiti fakultet – onaj teološki. Tu se doista uči o duhovnim stvarima. Međutim, dok je sam program studija usmjeren na proučavanje teoloških istina ja se još uvijek sjećam jedne davne pastoralne upute koju je nama studentima uputio biskup na početku našeg studija. Rekao je „Studirajte klečeći“ želeći poručiti da osim brige za razum treba ostaviti i mjesta za ono praktično i svakodnevno življenje pobožnosti.

Eto tako nekako sam razmišljao ovih dana o svom poslu. Što činiti i kako zajedno s drugim kolegama i prijateljima raditi na dobrobit i rast studenata. Napokon, pala mi je na um i misao da bih onda, kao i svi drugi djelatnici, možda trebao smisliti i prikladan slogan. Pa kad se već nalazim kod stomatološke ordinacije, zašto ne:

 

Za svjež duh koji traje…

 

don Damir Stojić, SDB


Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh