Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Još jedna dosadna priča o kondomima

SCENA 1

Bilo je to davno i svirao je Psihomodo pop!

Šetajući nasipom i privučen zabavom iz boćarskog doma, odlučio sam svratiti. Gužva na ulazu. Glazba jačine manjih seizmičkih kretanja. Ruke u zraku i naravno „mozak bye, bye!“ Bio je Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. I valjda u sklopu općeg raspoloženja borbe protiv te bolesti, ujednačeno odjevene studentice medicine na ulazu su dijelile kondome. Odbijajući, produžio sam naprijed. Ipak, negdje usred refrena „Ramone“ primijetio sam da jedna od hostesa neumorno hoda za mnom nadvikujući se sa Gobčevim koloraturnim baritonom.

- Uzmite, uzmite!
- Ne hvala!
- Ma besplatno je. Uzmite!
- Ali, ne želim!
- To je za zaštitu!
- Riječ zaštita stvorila je u meni semantičku stanku. Okret. Brza misao. – A hoće li me zaštiti od svega? Hoće li to mene usrećiti?
- Pa ne baš od svega…
- Ali ja želim biti siguran 100%...

Blagi smiješak na licu uporne studentice okončao je našu malu raspravu. Reče mi da redovito ide kod mene na misu i da je samo htjela iskušati moju vjerodostojnost …

SCENA 2

Rez. Promjena kamere. I evo nas sedam godina kasnije u nastavku „još jedne dosadne priče o kondomima.“ Vjerojatno teme povodom koje se naviše napada Katolička Crkva zbog svog „krutog stava i nepopustljivosti.“ Pokušavam sada zamisliti kako bi išao jedan tipičan televizijski prilog o tome. Glazbena kulisa – dijele se besplatni kondomi prilikom neke prigodne obljetnice. Vesela voditeljica vodi borbu s glazbom i improviziranim tekstom, prolaznici u pozadini koji mašu u kameru, a sve je popraćeno slikama „vesele“ i „oslobođene“ omladine. Naravno, još par kadrova Rima za kraj (po mogućnosti panoramskih) u sklopu kojega se loše parafraziraju citati iz neke papinske enciklike kontrastom bi upotpunili konačnu sliku.

„I eto, dragi gledatelji, što bismo vam drugo poželjeli nego…“

SCENA 3

U ovom trenutku bih htio napraviti još jedan rez. Kako sutra izlazi hrvatski prijevod Papine knjige Svjetlo istine, u kojoj se u jednom dijelu govori i o kondomima, mediji su osjetili marketinšku priliku i unaprijed se raspisali o toj temi. Stječe se dojam da je Katolička Crkva i Papa zadnji opkop nedijalogičnog otpora koji nema razumijevanja čak ni za „svoje vlastite članove“ – pa zar bi itko tko je ljubitelj istine mogao samo tako lako prijeći preko milijuna zaraženih?

Iskreno se nadam da će ova knjiga barem malo doprinijeti tome da se stvari promatraju iz jedne malo drugačije perspektive. Tema kondoma i problem AIDS-a doista je duboko na srcu Katoličke Crkve. Ali kao što problem pustinja ne možemo riješiti uvođenjem zaštite protiv požara, zar ćemo problem bolesti riješiti krivom prevencijom. Možda je najveća tragedija u svemu to što se stvorio dojam kako Crkva, ne čelu s Papom, ne poznaje nikakve pastoralne blagosti, odbacujući ideju postupnog rasta u moralu koju tako često propovijeda. No, to nije istina. Možda će ovaj ekskluzivan citat iz Papine nove knjige to bolje osvijetliti:

„Postoji osnova u slučajevima nekih pojedinaca, kao na primjer kad muškarac koji se bavi prostitucijom koristi kondom, da to bude prvi korak u smjeru moralnog rasta, prva pretpostavka odgovornosti na putu obnove svijesti da nije sve dopušteno i da pojedinac ne može činiti sve što hoće. Ali ovo zapravo nije način ophođenja sa zlom HIV infekcije. Pravi način leži tek u humaniziranju spolnosti.“

I opet povratak na prethodnu sliku. Ovakva jedna izjava koja je zapravo izraz svijesti o ljudskoj slabosti u medijima je odmah na početku krivo interpretirana. Prenesena je u smislu da je Papa promijenio mišljenje i sada – eto – dopušta kondom. Vjerojatno se pri takvoj medijskom prezentaciji odmah na umu ima neki vatikanski open-air koncert na kojem se uz modernizirane gregorijanske zvukove besplatno dijele kondomi. Ne radi se o tome. A zapravo, je li to doista nešto što bi riješilo sve naše probleme i potpuno nas zaštitilo? Zemlje koje su problem AIDS-a pokušale ukloniti ovim načinom naišle su na velik neuspjeh. Ponavljajući zadnju rečenicu – pravi način leži tek u humaniziranju seksualnosti. Spolne bolesti nisu rezultat nedostatka kondoma niti rezultat njihove krive uporabe. Postoji jedna istina o seksualnosti i ako se udaljimo od nje, zapadamo u sve veće probleme. Ipak, u stanju palog čovjeka Crkva ne prestaje pružati ruku. Možda je to najvažnije što bih htio da zapamtite iz ove kolumne! Doista vjerujem da kondom nije rješenje problema seksualno prenosivih bolesti. Ali, kao što Papa navodi, u nekim osobito teškim situacijama čak i on može biti korak naprijed prema „svijesti da nije sve dopušteno i da pojedinac ne može činiti sve što hoće.“ No zapamtimo – na njemu hod ne može prestati. Ima još puta!

A Pavao bi možda u nekoj suvremenoj SMS poslanici Efežanima zaključio:

Opašite svoja bedra istinom, ne lateksom! (usp. Ef 6, 14)


Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh