Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Izopćeni svećenici

Ja živim u jednoj maloj župi u Hercegovini u kojoj djeluju tkz. "izopćeni" franjevci. Mene zanima dali vrijede svete Mise, ispovijedi i ostali sakramenti ovakvih svećenika? U susjednim župama koje su priznate, svećenici ne priznaju npr. sakrament Svete Krizme iz naše župe. Što je nama vjernicima činiti u ovome slučaju?


Franjevci iz tvoje župe kažnjeni su kanonskim kaznama koje im priječe valjano vršenje svećeničkih ovlasti, tako da ne mogu slaviti niti euharistiju niti podjeljivati sakrament Svete krizme. Iako razumijem da je situacija u tvojoj župi vrlo teška, uvijek moramo imati na umu vrhovno dobro – a to je spasenje duša. Neki vjernici možda osobno podržavaju te svećenike iz svoje župe, ali ako žele valjano slaviti sakramente u zajedništvu s ostatkom Crkve ipak imaju samo jedan izbor – pristupati sakramentima u drugoj, potvrđenoj župi.

BTB,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh