Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Kristali

Poštovani, moja majka je dobila nedavno besplatno neke kristale i minerale (privjeske u obliku srca i križa)i himalajsku sol sa nekim ljekovitim svojstvima za kupku. Zanima me da li je to loše, i treba li se toga riješiti? Kristina


Draga Kristina,

Doista ne znam o kakvim se solima i kristalima radi. Posrijedi mogu biti obični pobožni predmeti izrađeni od kristala, ali i praznovjerni privjesci koji kombiniraju simbole različitih religija i religijskih tradicija. Ti ćeš svakako bolje znati od koga ste to dobili i na koji način to mislite koristiti. Nijedan kristal nije praznovjeran sam po sebi, ali način na koji se odnosimo prema materijalnim stvarima može biti praznovjeran. Ukoliko smatramo da križ o nekog posebnog kristala ima snažnije djelovanje od križa koji je napravljen, primjerice, od drveta – na krivom smo putu. Ukoliko pak svoju vjeru polažemo u jedan jedini otkupiteljski  križ Isusa Krista koji može biti simboliziran na različite načine i u različitim materijalima (uključujući kristal) – onda smo na pravom putu.

Slično vrijedi i za himalajsku sol. Nema razloga smatrati da je svaka sol sa Himalaje „ukleta“ ili nešto slično. Svakodnevno koristimo stotine proizvoda koji dolaze iz himalajske regije, počevši od zelenog čaja, pa nitko oko toga ne stvara paniku. Nema razloga da to činimo ni sa solju. Dakako, imajući na umu sve ovo prije rečeno.

BTB,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh