Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

ASMR

Dali je grijeh biti podložan ASMR ( Autonomous Sensory Meridian Response )? To je još neistraženi fenomen i ja to imam...to ugodno škakljanje u mozgu koji pruža užitak. Pitala sam mnogo svećenika i nemaju pojma o čemu ja pričam jer ne mogu objasnit i uz to nije ih briga. Ali meni je bitno. Hvala Vam. Bog Vas blagoslovio! Dunja


Draga Dunja,

ASMR je, čini mi se, isključivo pseudo-znanstveni fenomen prisutan samo kao kolokvijalni termin u Internetskim diskusijama. Iako naziv zvuči vrlo stručno, provjereni znanstveni izvori kao što su PubMed, EBSCO, Google Scholar, etc. uopće ne spominju ovaj termin. Zanimljivo je da je čak i Wikipedia izbrisala stranicu koja je postojala za „Autonomous Sensory Meridian Response“ iz istih razloga. S obzirom da ne postoje nikakve znanstvene definicije, istraživanja i podaci o ovom fenomenu, teško je reći bilo što smisleno. Koliko sam mogao pročitati na nekim web-stranicama, radi se jednostavno o „trncima“ koji su opisani kroz četiri engleske riječi koje jednako tako nemaju previše smisla. (Osobito mi nije jasno što bi to bio „Sensory Meridian“). Stoga, ako se radi o tome da osjećaš „trnce“ dok razmišljaš o nečemu ugodnome, dok slušaš glazbu koju voliš itd., to je sasvim normalna reakcija koju svi ljudi imaju s vremena na vrijeme. Ne vidim razloga za brigu.

BTB,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh