Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Marija - suotkupiteljica čovječanstva

Što znači točno da je Marija, majka Kristova, suotkupiteljica čovječanstva?
Da li to znači da je ona zajedno sa Kristom otkupila čovječanstvo? Pokušao sam pronaći nešto o tome u Katekizmu, ali mi nije pošlo za rukom. Da li postoji službeno priznanje Katoličke Crkve u vezi istog? Ivan


Dragi Ivane,

Naziv „su-otkupiteljica“ (lat. co-redemptrix), bio je jedan od prijedloga o kojima se opširno raspravljalo tijekom Drugog vatikanskog sabora. Njime se htjela naglasiti Marijina posebna uloga u otkupljenju čovječanstva. Pod pojmom „su-otkupiteljica“ nije se mislilo da je onda zajedno s Kristom otkupila čovječanstvo, već da je svojim životom i djelovanjem na poseban način pomagala, tj. surađivala s Isusom koji je otkupio čovječanstvo. Ovaj naslov na kraju nije prihvaćen u službenim tekstovima upravo zbog zabuna koju može izazvati. Vrlo je važno uvijek jednoznačno naglasiti da je Isus Krist jedini otkupitelj čovječanstva. A ako kažemo da je Marija „suotkupiteljica,“ netko bi mogao krivo pomisliti da je i ona ta koja je otkupila čovječanstvo. Marija jest jedinstvena suradnica u tom otkupljenju, ali ona nije suuzročnica otkupljenja. Enciklika Mariales cultus Pavla VI. je važan dokument koji govori o marijanskom štovanju. U njoj se navodi da se u marijanskom štovanju treba čuvati svakog pretjerivanja, ali i svakog ponižavanja. Papa ističe temeljnu osnovicu Marijina štovanja, a to je Kristocentričnost. Crkva mora biti potpuno okrenuta Kristu, stoga je potrebno neke oblike Marijina štovanja podvrći reviziji. Marijanske pobožnosti nisu nešto loše, ali uvijek moraju biti usmjereni prema Kristu i Euharistiji.

BTB,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh