Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Pali anđeli II

Mogu li se pali anđeli "preobratiti" i okrenuti se na stranu svjetla? Bernarda


Draga Bernarda,

Pali anđeli se ne mogu "preobratiti" iz razloga što je njihova odluka bila neopoziva. Ljudska percepcija je ograničena mnoštvom faktora (našim ograničenim razumom, strastima, utjecajima, kušnjama itd.). Dok živimo, vrlo teško možemo vidjeti cjelokupnu dalekosežnost naših odluka. Smatramo da je u anđeoskom svijetu, na "počecima" stvaranja bilo drugačije i da su anđeli mogli vidjeti svu dalekosežnost odluke Za ili Protiv Boga. Stoga je taj čin, jednom učinjen ujedno i neopoziv. Katekizam o teme kaže sljedeće:

392 Pismo govori o grijehu tih anđela.[255] Taj se "pad" sastoji u slobodnom izboru tih stvorenih duhova koji su iz dna bića i neopozivo otklonili Boga i njegovo kraljevstvo. Odraz te pobune nalazimo u zavodnikovim riječima praroditeljima: "Bit ćete kao Bog" (Post 3,5). Đavao "griješi od početka" (1 Iv 3,8), on je "otac laži" (Iv 8,44). 

393 Ono što čini da grijeh anđela ne može biti oprošten jest neopoziv značaj anđeoskog izbora, a ne manjak beskonačnoga Božjeg milosrđa. "Nema kajanja za njih nakon pada kao što nema kajanja za ljude nakon smrti".[256] 

BTB,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh