Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Samozadovoljavanje II

Svjestan sam da je samozadovoljavanje grijeh, ali ocito ne u kojoj mjeri (ukoliko se grijeh može mjeriti). Naime, zanima me, je li dopušteno primiti Tijelo Kristovo opterećen grijehom samozadovoljavanja? Koliko je zapravo taj grijeh velik i koliko nas opterećuje? Nekoliko puta sam se zavjetovao da više neću počiniti grijeh samozadovoljavanja, ali uvijek padnem na istom ispitu. Postoji li "tajni recept" kako se riješiti ovoga grijeha?


Dragi čitatelju,

Već smo imali pitanje o samozadovoljavanju, pa te upućujem na sljedeći link: http://www.studentski-pastoral.com/index.php?option=com_content&view=article&id=206:samozadovoljavanje&catid=17:brak-i-spolnost&Itemid=19

U duhovnom životu je vrlo važno biti strpljiv. Iz tvoga maila vidim da se istinski boriš sa svojim slabostima što je jako važno. Želim te potaknuti da ustraješ i ne odustaneš. Koliko god puta pao, znaj da Božje milosrđe daleko nadilazi naše slabosti.

Što se tiče samog pričešćivanja, ne bismo se trebali pričešćivati s teškim grijehom jer time činimo grijeh svetogrđa. Međutim, ponekad je dosta teško odrediti koliko je samozadovoljavanje težak grijeh. Katekizam Katoličke Crkve kaže da osobna krivnja u tome grijehu može jako varirati: " Da se donese ispravan sud o moralnoj odgovornosti pojedinaca i da se usmjeri pastirsko djelovanje, uzet će se u obzir čuvstvena nezrelost, snaga stečenih navika, stanje tjeskobe ili drugih psihičkih ili društvenih činilaca koji umanjuju ili svode na minimum moralnu krivnju." (br. 2352). Rekao bih da taj grijeh ne treba shvaćati niti olako, a niti kao "kraj svijeta". Kada sagriješiš pokušaj što prije otići na ispovijed. Ipak, čuvaj se da ne upadneš u skrupuloznost, tj. da budeš samo usmjeren na grijeh i da ti ispovijed i duhovni život postanu opterećenje.  Ako se odlučiš pristupiti pričesti onda svakako pokušaj pobuditi u sebi savršeno kajanje prije primanja Tijela Kristova, te to spomeni u sljedećoj ispovijedi.

Samo hrabro naprijed!

Btb,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh