Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Bračna čistoća

Kao praktični vjernici, suprug i ja željeli bismo u punini živjeti sakrament ženidbe, ali imamo nedoumice vezane uz postavljanje granica prave umjerenosti. U braku smo 8 mjeseci. U toku tih 8 mjeseci naši spolni odnosi povremeno su uključivali i oralni seks. Mislili smo da je to u redu nakon predavanja sa zaručničkog susreta kojeg je organizirala Hrvatska zajednica bračnog susreta iz kojeg smo shvatili da je u bračnom seksu u redu sve na što pristaju i muž i žena. Nakon toga čuli smo i mišljenja dvojice svećenika koji ne smatraju oralni seks prihvatljivim. Zanima nas da li je oralni seks prihvatljiv kao dio spolnog odnosa između supružnika koji je otvoren dvostrukom cilju ženidbe: dobru samih supružnika i prenošenju života (završava sjedinjenjem muža i žene). Ana i Mate


Dragi Ana i Mate,

Cjeloviti bračni čin pak ne isključuje drugačije oblike međusobne seksualne stimulacije (npr. oralnu stimulaciju) bi se u njega uklapala kao sastavni dio. Naravno, i tu ponovno u igru ulazi priča o vrlini umjerenosti kako seksualni užitak ne bi postao samosvrhovit i zamagljujući za autentična dobra međusobnog darivanja. Papa Pio XII je rekao da u potpunom bračnom činu ništa nije sramotno, sve dok supružnici ne postaju robovi senzualnosti i dok su čini u koje se upuštaju istinski bračni čini. "Address to the Second World Congress on Fertility and Sterility, " May 19, 1956 (AAS, 48.473).

Iako ne postoje neka stroga pravila kako izbjeći nečedno seksualno ponašanje u braku, Katolički teolog Stephen F. Torraco ukazuje na nekoliko simptoma koji upućuju na to da nešto nije u redu: preokupacija sa seksualnim zadovoljstvom, nemogućnost opiranja seksualnog požudi, inzistiranje na seksualnom zadovoljenju usprkos nevoljkosti partnera koja je prouzročena nekim ozbiljnim razlogom. Dakle, glavna odrednica po kojima se odvija moralna prosudba "oralnoga seksa" u braku su okolnosti i namjere. Oralni seks sam po sebi nije ništa perverzno ili izopačeno, ali kod katolika on uvijek mora biti slobodan čin iskazivanja ljubavi. Postoji nekoliko pitanja po kojima se mogu procijeniti valjanost svojih namjera:

·  Je li oralni seks doista čin ljubavi za oboje supružnika?

·  Je li on rezultat namjere za međusobnim voljenjem i uživanjem u ljubavi ili je izraz želje za dominacijom?

·  Jesu li oba partnera jednako sklona pristanku na "oralni seks"?

·  Je li posrijedi izraz sebičnosti?

Christopher West (2000) u knjizi "Good News about Seks and Marriage" ovako to objašnjava: "Čini kojim supružnici u ljubavi pripremaju jedno drugo na genitalni snošaj (tj. predigra) su pohvalni i dobri. Ali međusobna genitalna stimulacija u svrhu postizanja orgazma odvojeno od snošaja nije ništa drugo do međusobna masturbacija (…) Potrebno je napraviti važno razjašnjenje. S obzirom da je muški orgazam inherentno povezan s mogućnošću novog života, muškarac nikada ne smije namjerno ejakulirati izvan ženinog spolovila. S druge strane, ženski orgazam nije nužno povezan s mogućnošću začeća i dokle god se odvija u cjelokupnom kontekstu bračnoga čina, gledano samo s moralnog aspekta, ne mora se dogoditi tijekom penetracije (…) U idealnom slučaju, ženin orgazam se događa u isto vrijeme kao i muškarčev, ali je za veliki broj parova to lakše reći nego ostvariti. Zapravo, ukoliko žena nije postigla orgazam tijekom prirodnog tijeka predigre i snošaja, bio bi čin ljubavi da muškarac ženu naknadno stimulira do orgazma (ako ona tako želi)." (str. 90-91)

Ukratko, oralna genitalna stimulacija u braku nije ništa što se samo po sebi protivi Crkvenom učenju o spolnosti dokle god nije zamjena za cjeloviti bračni spolni čin i dok se odvija u međusobnoj ljubavi. Sama po sebi, izdvojena od bračnog čina ipak se promatra kao neuredna sklonost koja spolnom činu oduzima ono što mu po naravi pripada - otvorenost prema novom životu.

BTB,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh