Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Potkove i praznovjerje

Nedavno sam diplomirala i susjeda mi je poklonila svoj ručni rad - kip Gospe s Isusom. Kip je stvarno super, lijep je, neobičan malo - takvu Gospu nemaš prilike vidjeti svaki dan - malo jača Gospa, napravljen je od gline. U naručju Gospa drži malenog Isusa i na njemu je golubica. Stvarno se potrudila, kip je prekrasan. No, onda mi je (usput) napomenula kako je morala staviti unutar te gline željezo da bi se to sve skupa držalo. I ona je unutar kipa stavila 3 stare konjske potkove - još mi napomene da je to za sreću. Ona inače nije praktični vjernik, ali je dobra osoba - toliko znam iz vlastitog iskustva i po razgovoru u obitelji. Ja sam pak praktični vjernik i znam što znače potkove i praznovjerje, pa me malo zatekla kad mi je to rekla. Potrudila sam se biti fina i ne prigovoriti joj ništa kad se tako potrudila. Također mi je rekla da je ona kip već  blagoslovila svetom vodom. Kad je ona otišla kući, ja sam kip blagoslovila svetom vodom, ali još sam nekako nemirna po tom pitanju. Muče me te potkove. Što mogu učiniti?
IvanaDraga Ivana,
 
Nažalost tog praznovjerja i poganštine je sve više i više. Čuo sam razne varijante što sve ljudi čine. Svakako takve predmete treba blagosloviti, a da li zadržati ili ne, to je upitno. Sveti Pavao kaže da mu nije problem jesti meso žrtvovano idolima jer ima vjeru u Isusa i ne boji se toga, a jedino neće jesti ako će to nekoga sablazniti. Pomoli se Duhu Svetom i odluči. Trebala bi imati mir u srcu nakon odluke. Možeš zadržati i ne bojati se, a ako ti stvara nemir (ja bih to) blagoslovi također i tu gospođu i Bogu zahvalii na njezinoj lijepoj gesti, ali nakon toga spali ili baci. Nabožni predmet nas treba poticati na štovanje, molitvu... a ne unositi nam nemir, strah, sumnju. Da je ta osoba neka vračarica ili slično, rekao bih da to obavezno odneseš nekom svećeniku ili da sama blagosloviš i izmoliš neku otkletvenu molitvu nad tim i spališ taj predmet, ali ovo mi se čini nešto drugačija situacija. Moli se za vodstvo Duhu Svetom. Molit ću za tebe.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh