Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Fitoterapija

Poštovani don Damire,
Zanima me Vaše mišljenje o fitoterapiji. Osobno, kao laik, ne vidim ništa loše u tome, dapače. No ipak, željela bih Vaš stav o toj temi.
Unaprijed hvala! DanijelaDraga Danijela,

Fitoterapija (uporaba cjelovitih biljaka i biljnih pripravaka u svrhu liječenja) po sebi ne predstavlja ništa loše. Liječenje biljkama velikim je dijelom preteča suvremene medicine. Kršćani vjeruju da je naš svijet stvoren od Boga kao dobar, te da smo u stvaranju pozvani otkrivati dobrotu. U Knjizi mudrosti (7, 20) se spominje kako je jedan od darova mudrosti znanje o ljekovitim biljkama i korijenjima. Puno je svetih ljudi kroz povijest posvetilo dobar dio svog života upravo tome (sjeti se svete Hildegarde). Naravno, kao sa svim drugim stvarima, treba se čuvati da fitoterapija ne postane svojevrsna ideologija. Suvremena fitoterapija se zasniva na argumentu da je krivo ekstrahirati isključivo „aktivne“ ljekovite supstance iz biljki jer u svakoj biljci postoji još čitav niz drugih sastojaka koji pojačavaju ljekovito djelovanje. Stoga se, umjesto ekstrahiranja dijelova biljke u farmaceutske proizvode, predlaže uporaba cjelovitih dijelova biljki. Taj argument ima određenu snagu, ali pritom se ne smije zaboraviti da određene supstance u biljkama također mogu otežati djelovanje aktivne supstance ili čak izazvati neželjene nuspojave. Nedostatak suvremenih lijekova je u tome da potencijalno zanemaruju važnost mnoštva ljekovitih supstanci koje postoje u prirodi, ali je njihova prednost u tome što imaju vrlo kontrolirana djelovanja i opisane rizike. Problem sa svim granama alternativne medicine je upravo manjak rigorozne kontrole. S obzirom da fitoterapija postaje sve više predmet znanstvenih laboratorijskih testiranja, možemo se nadati nekim jasnijim rezultatima kroz skoro vrijeme. S druge strane, postoje i slučajevi kada se fitoterapija koristi kao način promocije panteističkih svjetonazora, što za kršćane naravno nije prihvatljivo.  Dakle, kao i uvijek predlažem jednu zdravu dozu opreza. Kao što kaže Sv. Pavao Solunjanima: „Sve provjeravajte: dobro zadržite, svake se sjene zla klonite!“ (1 Sol 5, 21-22)

BTB,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh