Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Refleksoterapija

Već duže vrijeme me progoni pitanje o refleksoterapiji. Pokušala sam tražiti mišljenje i stav Katoločke crkve, ali ga nisam uspjela naći. Na nagovor obitelji jednom sam bila na toj masaži stopala. Već po ulasku u stan kod te gospođe osjećala sam se čudno. Za vrijeme masaže mi je stvarno otkrila moje zdravstvene probleme s kojima sam se u to vrijeme borila, bez da me išta pitala. Postalo mi je onda još čudnije kada je rekla da je na nju prešla moja napetost, i kada je stavila svoje ruke na moje tabane i zašutila kao da se moli ili nekoga zaziva došlo mi je da pobjegnem. Naknadno sam čula da je ta žena katolkinja. Nekako sam bila i prestala razmišljati o tome i nisam o tome govorila ni na ispovjedi. Ali kad god se suočim s temom bioenergije, padne mi na pamet pitanje da i ja nisam ne znajući napravila glupost.
Molim Vas ako mi možete odgovoriti i reći nešto o tome, da mogu pomoći i sebi a i drugima oko sebe jer su i dalje uvjereni da je to dobro.
S poštovanjem, Tijana


Draga Tijana,

Prije svega želim reći da ti osobno ne snosiš nikakvu moralnu odgovornost za nešto što nisi namjeravala učiniti. Dakle, ako tvoja namjera NIJE bila ići na sumnjive bio-energetske seanse, onda se tu ne može govoriti ni o kakvom teškom grijehu. Za refleksoterapiju inače vrijedi isto što i za sve druge alternativne metode liječenja – s obzirom da ne postoji jedinstveno obrazovanje ili licenca za tu praksu, svatko je može prakticirati na neki svoj način. Drugim riječima, ne postoji neka „službena“ refleksoterpija, za razliku od npr. farmacije ili medicine. Tako dva reflekso-terapeuta mogu izvoditi dvije posve različite stvari. Inače, ono što se danas na engleskom jeziku naziva „reflexology“ vuče korijene iz ranog 20. stoljeća, kada je doktor William Fitzgerald tvrdio da se na stopalu nalazi 10 različitih zona pomoći kojih se mogu dijagnosticirati i liječiti zdravstveni problemi u čitavom tijelu. Kasnije su tu teoriju dorađivali Eunice Ingham i Laura Norman koji su je pritom još više popularizirali. Svi oni su željeli definirati određene refleksne putove između stopala i drugih dijelova tijela, npr. brijeg na stopalu obično odgovara prsima i plućima, luk unutarnjim organima itd. Refleksoterapeuti tvrde da mogu dijagnosticirati bolove u organizmu tako što u ovim specifičnim predjelima stopala osjete posebnu napetost. Dakle, ako napetost postoji na brijegu stopala to im sugerira da osoba ima (ili je imala) zdravstvene probleme s plućima. Generalno je refleksologija bazirana na zapadnim shvaćanjima refleksa i živčanog sustava, a ne na istočnim konceptima energetskih točaka. Ipak, ta je podjela danas vrlo arbitrarna jer, kao što sam napomenuo, ne postoji kodificirana uporaba ove metode. Stoga je moguće da jedan terapeut svoj posao temelji na čisto fizioloških shvaćanjima, dok drugi terapeut refleksoterapiju kombinira s bioenergijom i drugim metodama. Moj savjet je da se svim alternativnim metodama liječenja pristupa s dozom opreza.

Također je važno znati da za refleksoterapiju još uvijek ne postoji jasna znanstvena dokumentacija koja pokazuje njezinu efikasnost. Medicinska enciklopedija Healthline upozorava da se za sve zdravstvene probleme pacijenti ponajprije posavjetuju s osobnim liječnikom. Što se tiče refleksoterapije, poseban oprez se preporuča za osobe koje su imale frakture ili ozljede u predjelu stopala, osteoartritis, dijabetes, bolesti srca, nestabilan krvni tlak itd. Jednako tako, posebne mjere opreza se navode za trudnice jer snažno pritiskanje stopala može izazvati kontrakcije uterusa.
Za više informacija možete konzultirati sljedeći link:
http://www.healthline.com/natstandardcontent/alt-reflexology#1 (na engleskom jeziku)


BTB,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh