Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Benedikt XVI. i Hitlerjunge

Nedavno sam čuo optužbu da je papa Benedikt XVI. bio član "Hitlerjunge" organizacije. Zanima me da li se negdje mogu naći činjenice koje da bi pobile ovakve glasine?
Ivan


Dragi Ivane,

Ove optužbe o papinom članstvu u Hitlerovoj mladeži doista su puno puta bile zloupotrebljavane, a na osobito grub način za vrijeme njegovog posjeta Jeruzalemu prije dvije godine. Tom prilikom glasnogovornik vatikanskog tiskovnog ureda otac Lombardi izjavio je kako papa nikada nije sudjelovao u radu organizacije Hitlerjugende koja je zapravo bila skup fanatičnih i ideologiziranih volontera. U knjizi „Sol zemlje“ sam papa je pojasnio kako je automatski i protiv svoje volje (kao i ogroman broj drugih njegovih vršnjaka) bio učlanjen u tu grupu. Na pitanje „Jeste li bili član Hitlerove mladeži“ u navedenoj knjizi papa odgovara:  „U početku nismo bili, ali kada je 1941. uvedeno obvezno članstvo moj brat je bio primoran uključiti se. Ja sam još bio premlad, ali kasnije kao sjemeništarac, registrirali su me u HJ.  Čim sam izišao iz sjemeništa, više se nisam želio vratiti. A to je doista bilo doista teško, jer je popust na školarinu, koji mi je doista bio potreban, bio vezan uz potvrdu prisustvovanja na HJ. Bogu hvala, imao sam vrlo razumnog profesora matematike. On je bio nacist, ali iskren čovjek koji mi je rekao: 'Otiđi samo jednom i uzmi dokument tako da ga imamo…' Kada je vidio da ja to jednostavno ne želim, rekao je: 'Razumijem. Ja ću to srediti.', i tako sam ja bio u mogućnosti da ostanem izvan svega toga.“ (osobni prijevod)
 
Nadam se da su ti ovi citati malo rasvijetlili čitavu sliku.
 
BTB,
don Damir



Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh