Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Tetovaže i piercing

Dragi don Damire,

Dugo vremena me muči pitanje tetovaža i pierceinga. Uvijek sam smatrao svoje tijelo onakvim kakvo treba biti. Onakav sam kakvim me je Bog stvorio. Iscrtavanje nekih simbola po svome tijelu činilo mi se kao narušavanje svega toga. Znam dosta ljudi koji su vjernici i to smatraju sasvim normalnim te su to i napravili.
No, nedavno, u jednoj raspravi bili su mi izneseni ovi argumenti koji su me pokolebali u mojem stajalištu:
1. Ako me je Bog stvorio takvoga kakav jesam, zašto ja onda npr. šišam kosu ili žene buše uši i stavljaju naušnice?
2. U drugim kulturama je to sasvim 'normalna' pojava. Naime, to je stvar koja je isključivo kulturološki uvjetovana.

Mene zanima stajalište Crkve o ovoj temi, te također i Vaše mišljenje.

JosipDragi Josipe,

Crkva nema neko službeno stajalište o tetovažama, piercingu i modi općenito. Glavna tema Crkvenog nauka uvijek je odnos čovjeka s Bogom i s obzirom na njega promatra sve ostale ljudske djelatnosti. Tako da i ja, na ovo pitanje mogu odgovoriti jedino u odnosu na taj kriterij. Dakle, ono što bismo mogli prosuđivati jest unutarnji stav koji se manifestira kroz piercing i tetovažu. On ne mora biti nužno ni nemoralan niti protubožanski. Često je izraz specifičnog društvenog konteksta. U nekim krajevima Hrvatske te Bosne i Hercegovine još do prije stotinjak godina kod djevojaka je bio proširen običaj tetoviranja znaka križa na ruci ili zapešću. On je vjerojatno, nastao u vremenima turskih osvajanja kada se tako izražavala trajna pripadnost osobe kršćanstvu. Kao što vidiš, takav jedan simbol bio je izraz velike vjere i egzistencijalne predanosti. S druge strane, nije teško zamisliti ni sasvim suprotne izraze unutarnjeg stava.  U pitanja estetike ne bih htio ulaziti jer tu prevladaju osobni stil i preferencije svake osobe.

BTB,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh