Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Pilates

Zanima me da li je pilates u suprotnosti s katoličkom vjerom kao i joga?
Maja


Poštovana Maja,

Pilates nije u suprotnosti s katoličkom vjerom. Istina jest da je Joseph Pilates, utemeljitelj ove gimnastičke forme, među ostalim tehnikama proučavao i jogu, kako bi što bolje unaprijedio svoju tehniku, ali to nije zapreka za njezinu primjenu. Kršćansko je načelo, „sve provjeravajte, dobro zadržite, svake se zle sjene klonite.“ Pilates se obično provodi kao kombinacija tehnika istezanja i izdržljivosti, pa ako se radi o takvoj nekoj vrsti tjelovježbe, ne vidim razloga za brigu. O grijehu se može govoriti tek ako se pristupa vježbama  koje diviniziraju čovjeka i obećavaju spasenje kroz ljudske napore. Pilates je gimnastika u punom smislu te riječi, bez metafizičkih konotacija, pa u tom smislu ne činite krivo njegovom primjenom.
Istina jest da neki centri, radi bolje prodaje, u paketu serviraju jogu i pilates, no zbog toga joga neće postati pilates, kao ni pilates joga.

Btb,
Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh