Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Fotokopiranje - krađa?

Zanima me može li se krađom smatrati fotokopiranje knjiga na kojima je naznačeno da je to zabranjeno bez pismenog dopuštenja nakladnika? Ako to nije teško grijeh, je li uopće grijeh?


Takav oblik fotokopiranja doista se zakonski kvalificira kao krađa. Smisao zakona je da zaštiti autorska prava i da spriječi treće osobe u tome da nepravedno zarađuju na tuđem trudu. Moralna kvalifikacija težine grijeha, kao i uvijek, ovisi o okolnostima u kojima se odvija. Ukoliko se radi o edukativnoj svrsi, vrlo je vjerojatno da bi i sam nakladnik dao dopuštenje za fotokopiranjem za osobne potrebe. Puno teži grijeh bilo bi umnažanje knjiga u svrhu zarađivanja. Što se tiče grijeha, to ćeš morati naučiti prosuditi sam po svojoj savjesti. Ako posjeduješ dovoljno novaca, nema razloga da ne kupiš knjigu i tako podupreš i autora i nakladnika u dobrom djelu. Ako pak nemaš, puno bi veće zlo bilo zapostavljati svoje obrazovanje. U tom slučaju je lijepa navika odvojiti s vremena na vrijeme neki manji dio novaca ljudima u potrebi.

BTB,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh