Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

'Izliječenje' homoseksualnosti

Da li homoseksualna osoba može milošću Božjom postati heteroseksualna, tj. da li homoseksualna osoba može "ozdraviti"?
EvicaDraga Evice,

Katekizam Katoličke Crkve o homoseksualnosti kaže da njezin psihički nastanak još uvijek ostaje velikim dijelom neprotumačiv. (br. 2357) Ni znanstvenici se u potpunosti ne slažu oko toga što sve može utjecati na nastanak homoseksualnosti. S obzirom na to da nije moguće postaviti jasnu dijagnozu, ne može se ni precizno govoriti o načinu liječenja.

Psihološka istraživanja su pokazala da u nekim slučajevima homoseksualnost nastaje kao posljedica ranog razvoja ličnosti pojedinca. Zbog neadekvatne uloge oca ili majke, trauma proživljenih u djetinjstvu i sl., moguće je da neke osobe razviju jaču privrženost prema osobama istoga spola koja se manifestira i na planu spolnosti. Ukoliko se radi o takvom slučaju rane traume vrlo je vjerojatno da se psihoterapijom takvo stanje može promijeniti. Tada zapravo i ne govorimo o „promjeni“ koliko o „povratku“ u stanje ekvilibrija (ravnoteže) koje je nekada ranije narušeno. No s druge strane, postoji i određeni broj osoba koje za sebe tvrde da nisu imale nikakvih problema u razvoju, ali da i dalje osjećaju isključivu privlačnost prema osobama istoga spola. Kao što sam rekao, mehanizmi nastanka tog stanja još uvijek nisu dovoljno poznati, tako da ni Crkva ne može mjerodavno govoriti o tome kakvi sve slučajevi postoje i kako se prema njima odnositi s psihološkog aspekta.

Ipak, vjerujem da se ništa ne može napraviti „na silu“. Nažalost, događa se da neki mladi ljudi zbog svog homoseksualnog stanja i stalnih pritisaka počine samoubojstvo. Takvo što je nedopustiva tragedija. Ako neka osoba ima homoseksualne sklonosti, barem u Crkvi bi trebala nailaziti na „poštivanje, suosjećanje i obazrivost“ (usp. Katekizam, br. 2358). Tako će moći slobodnije i „bez grča“ analizirati svoje stanje i svoje sklonosti. A ako osoba primijeti da posjeduje određene fiksacije ili frustracije koje joj predstavljaju prepreku u emocionalnoj percepciji osoba suprotnog spola, ništa joj ne priječi da zamoli za stručnu pomoć. Molitva i sakramenti tu također mogu pomoći, jer osoba tako uči promatrati svoje postupke i u odnosu na transcendentalnu dimenziju.

U sklopu Katoličke Crkve u Americi djeluje i poseban apostolat za osobe s takvim sklonostima s puno duljim iskustvom i mnoštvom informativnih materijala koji možeš pogledati na stranici: http://www.couragerc.net/

BTB,
Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh