Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Borba sa samozadovoljavanjem

Dugo godina me muči problem samozadovaljavanja. Redovito se ispovijedam  i želim izaći iz toga, ali ne uspijevam. Ima li nade za mene?
Hvala i Bog Vas blagoslovio!
MarijaDraga Marija,

Slikovito rečeno: rast u svetosti nije skok s motkom, već maratonska šetnja. Tvoje nastojanje da se oslobodiš potrebe samozadovoljavanja pokazuje jasnu težnju prema tom rastu. Ali on se ne događa „preko noći“. Vrlo važan korak je razumjeti sebe i svoju situaciju. Želja za samozadovoljavanjem vrlo često nastaje kao nadomjestak nekoj unutarnjoj praznini. Ljudi na taj način seksualnost počinju doživljavati kao jedino (ili jedno od rijetkih) životnih zadovoljstava koja su im dostupna. Međutim, Krist nije došao da bismo „životarili“ već da bismo „imali život u izobilju“ (Iv 10,10). Jednako tako, ljudska seksualnost ima puno divniji smisao od trenutnog tjelesnog zadovoljavanja.

Ispovijed je vrlo pohvalan postupak, ali postoji opasnost da se uhvatite u neprestani krug ispovijedanje - brzo posustajanje - ponovno ispovijedanje. Zato uz sakramente pokušajte pronaći i neki svoj način molitve. Razgovor s Bogom će Vam pomoći da bolje upoznate sebe i svoje težnje. Osim toga, vjerujem da će Vam na Vašem putu od velike pomoći biti dublje razumijevanje ljudske seksualnosti, informiranje o teologiji tijela, druženje s osobama koje su Vam poticajne itd. Dakle, problemu sa samozadovoljavanjem ne treba pristupati kao izdvojenoj točci, već ju smjestiti u „životni koordinatni sustav“. Radeći na cjelokupnom rastu u vjeri i samozadovoljavanju ćete pristupati zrelije i temeljitije.

BTB,
Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh