Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Rad u kockarnici

Radim u kockarnici i kao voditelj te poslovnice trebao bi se trudit da firmi priskrbim što veću financijsku korist koji ionako nije mala. Oko tih nesretnih kockara su uglavnom tužne osobne i obiteljske neprilike i tragedije. Uz to, kockarnice su mjesta di se strašno teško psuje Boga, Isusa i Gospu.
Meni ko vjerniku je dosta teško nosit se sa tim što moram u tome sudjelovat i to na neki način poticati. Neznam kako da se postavim prema tome jer smo supruga i ja roditelji troje male djece, plaća je dosta dobra i od toga živimo. Neki me tješe da su kockari tamo došli dobrovoljno ali meni to nije dovoljno dobro objašnjenje i utjeha.


Ako sam dobro zaključio iz Vašeg pisma, nalazite se u situaciji u kojoj morate zarađivati novac za svoju obitelj radom u kockarnici. Iako je takvo okruženje bez sumnje neugodno i tužno (kao što ste opisali), u Vašem zaposlenju samom po sebi nema ništa nemoralno. Problematično bi bilo ukoliko biste sami poticali ljude koji dolaze na nepromišljenosti. Inače, Katekizam Katoličke Crkve o igrama na sreću kaže sljedeće: „Igre na sreću (kartanje, itd.) i oklade nisu same po sebi protivne pravdi. One postaju moralno neprihvatljivima kad lišavaju osobu onoga što joj je nužno za namirenje vlastitih i tuđih potreba. Igračka strast može postati teškim robovanjem. Nepravedno se kladiti ili varati na kartama težak je grijeh, osim ako je nanesena šteta tako laka da je onaj kome je učinjena ne može razumno smatrati važnom.“ (br. 2413)

Ukoliko se smatrate vjernikom razumijem da kockarnica nije mjesto u kojem se najbolje osjećate. Ali ako nemate drugi način zaposlenja na izboru, savjetujem Vam da u okolnostima u kojima se nalazite pokušate činiti najbolje što možete. Budite dobar čovjek i nemoj ništa raditi protiv svoje savjeti. Imajte na umu da profit nikada ne smije biti ispred čovjeka i da nije opravdano iskorištavati nečiju lakovjernost i naivnost za vlastitu zaradu. Možda će upravo Vaš savjet nekome pomoći da promisli o svojim postupcima i spriječiti ga da postane ovisnik o kockanju.

Sretno!

BTB,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh