Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Prepoznati pravu osobu

Imam dečka 2 godine i došla sam u dvojbu da li prekinuti ili ne. Nisam sigurna je li to što osjećam ljubav, jesam li sretna? Prije pola godine sam prekinula s njim, i nakon nekog vremena ponovo smo počeli s vezom. Razuman je, poštuje moju odluku o predbračnoj čistoći, ne puši, ne pije (mogu reći osoba za poželjeti), a to su i razlozi zašto sam krenula opet s njim.
Studentica sam, i otišla sam u drugi grad studirati tako da se rijetko viđamo. Nisam sigurna je li on osoba s kojom želim jednog dana živjeti i dijeliti svoj ostatak života, cijelo vrijeme se uvjeravam da će doći i ta ljubav i bit će super. Kad sam u blizini njega pomislim "Ja ne znam da li te volim". Mogu trpjeti jako puno, ali je li cilj mog života trpljenje? Ne želim patiti u životu, želim biti sretna, ne bi htjela povrijediti nekoga. Shvatila sam da mi puno stvari kod njega smeta, npr. neko njegovo razmišljanje, a sve njegove mane vidim pod velikim povećalom. Prije par dana kada sam skupila hrabrosti i željela mu reći sve, rekao mi je "da ti samo znaš koliko ja tebe volim" i nisam mu mogla reći što sam htjela. Svaki put kad krenem o tom razmišljati kažem Bože, pokaži mi pravi put.
Htjela bi savjet postoje li neki znakovi kako prepoznati pravu ljubav? Ja vam unaprijed zahvaljujem na svakom savjetu.
MateaDraga Matea,

Drago mi je da si se javila. To su životna pitanja koja te muče. Podijelit ću nekoliko misli s tobom. Za dobar katolički brak potrebna je iskrenost, zajednička molitva i sv.misa, puno razgovora i naravno :) da Isusa volite više nego jedni druge. Ljubav nije osjećaj već odluka. Ljubav ne traži svoje, ne hvasta se. Razmisli možda bolje što ti imaš dati muškarcu kojeg voliš, a ne on tebi. Svjestan sam da su to ponekad teške odluke, također vaša razdvojenost sigurno ne ide u prilog rješavanja situacije. Predlažem ti da razmatraš hvalospjev ljubavi iz poslanice sv. Pavla Korinćanima, također moli se Duhu Svetom i blaženoj djevici Mariji da te vode i nadahnu kako bi išla pravim putem. Bit kršćanskog braka je potpuno, slobodno i plodno darivanje. Ja ti ne govorim niti da trebaš ostati s njim niti otići. Moli, razmatraj i odluči. Hrabro, bez straha i uz molitvu kako ne bi odlučivala samo po emocijama isključivši razum, jer kao što sam rekao ljubav nije osjećaj i ne postoji idealni, od Boga dani muškarac bez mane kojeg ćeš dobiti i s njim uživati do kraja života. Brak je „mjesto“ u kojem se i muškarac i žena uče ljubiti i u kojem se posvećuju – zapravo brak je put prema nebu, a da bi taj put bio uspješan potrebna nam je ljubav po uzoru na Božju ljubav. Hrabro i ne boj se. Nakon odluke uz pomoć Duha Svetoga čovjek iskusi mir duše kao znak da je dobro odlučio.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh