Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Razlika u godinama

Imam 23 god, apsolvent sam u Zagrebu i htio bih vas pitati nešto što mi je već duže vrijeme kamen na srcu. Sad sam se unatoč prethodnom iskustvu i mozganju našao pred zidom i ne znam kako dalje.
Muči me razlika u godinama s trenutnom curom koja je starija od mene 9 godina. Strah me uopće ovo spomenuti. Osjećam se nesigurno kao nikad. Sad kad bih možda samo trebao slušati srce, svi komentari koji dolaze s razumske strane navode me na pomisao da je riječ o nekakvoj prolaznoj zaljubljenosti. Da sam imao prilike upuštati se u ovako nešto prije par godina, zbog stereotipa o razlici u godinama, vrlo vjerojatno ne bih pristao. Prije nje imao sam cijeli spektar svakakvih, prolaznih cura. Iskreno, toga se sramim i čvrsto sam odlučio to  ostavit iza sebe, ali to mi je ipak dalo nekakvo iskustvo u poimanju ljubavi.
Šest mjeseci nakon posljednjeg prekida upoznao sam trenutnu curu. Do ljeta smo se družili, a onda se preko ljeto nismo ni vidjeli ni čuli, da bi ona mene nakon ljeta prva nazvala. Iskreno, nikad nisam toliko jako osjećao kao da je to to, nego s njom. Prije, kad bi započinjao vezu gledao bih gomilu drugih cura, uspoređivao, analizirao može li bolja, sad me jednostavno više ni jedna druga nije zanimala niti sam imao takvu potrebu.
Obostrani prelomni trenutak se dogodio kad nam je prije nekih mjesec dana puknuo kondom. Svjestan sam don Damire da je to grijeh, ali nakon svih veza i svakakvih situacija, nakon 2 god ove iskrene veze, a nezamislive bez kondoma, po prvi put tada nijedno od nas dvoje nije bilo niti malo strah ako dijete zbilja bude. Dapače, u ovakvoj situaciji kad bi uvijek u prethodnim vezama oboje paničarili mi smo se osjećali sretni . Neću nikad zaboravit svoju tugu kad mi je javila da je test negativan.
Od tada sam počeo ozbiljno razmišljati o braku i o djeci s njom, a svako racionalno razmišljanje me dovede pred onih 9 godina razlike koje mi se čine tako nebitne. Kao što rekoh, da slušam srce ne bih trošio riječi, ali don Damire, što ako je srce u krivu, opijeno nekakvom zaljubljenošću?
Bvb, IvoDragi Ivo,

Svjestan sam da se nalaziš u teškoj situaciji. U teškim i nejasnim situacijama savjetujem uvijek puno molitve, ali ne nabrajanja očenaša, već razmatranja riječi Božje, tišine, odlazaka pred Presveto i molitve svojim riječima. Savjetovao bih ti da se moliš svecu zaštitniku, sv. Josipu i djevici Mariji da te zagovaraju i da ti izmole Duha Svetoga koji će ti rasvijetliti srce. To su teške životne odluke, no ukoliko smo u istini i u osluškivanju Duha Svetoga i Božje volje vjerujem da je sve puno lakše. Razmatraj hvalospjev ljubavi iz poslanice Korinćanima i na taj način testiraj svoju ljubav. Nemoj da te strast i požuda ponesu. Mnogi su zbog seksa nastradali jer su ljubav zamijenili požudom, no vjerujem da si toga svjestan. Zato vam zaista savjetujem da prestanite griješiti i živite predbračnu čistoću. Moli se za dar čistoće, jer ćeš na taj način puno jasnije vidjeti je li ljubav posrijedi ili požuda. Ne ulazim u to jel se volite uistinu. No iskreno mislim da su godine najmanji problem, no opet slušaj savjest i moli, ali slušaj i razum također, jer ljubav nije samo neki osjećaj i raspoloženje već čvrsta odluka. Savjetujem ti da pogledaš negdje ili pročitaš jedno moje kratko vjeronaučno predavanje o kriterijima ljubavi, možda ti mogu malo pomoći. Nemoj se zalijetati. Također, molite zajedno za svijetlo u vašoj vezi i volju Božju. Otiđi i kod nekog svećenika na razgovor i ispovijed i posavjetuj se s njim. Samo hrabro i ne boj se slijediti Krista do kraja.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh