Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Pravo vrijeme za brak

Djevojka i ja smo u vezi 10 mjeseci. Ja sam ušao u 24-tu godinu, a ona u 21. Oduvijek sam želio osnovati obitelj i siguran sam da je to moj put. Ali malo sam zbunjen što se tiče onog „pravog vremena“ za postavljanje ključnog pitanja. Mislim da smo se već dovoljno upoznali, iako znam, ako je ona ta (a dosta sam uvjeren i nadam se da je) da ćemo se cijeli život upoznavati. Trudimo se živjeti vjeru zajedno kroz vezu te oboje želimo, ako Bog da, mnogobrojno potomostvo. Dosta se slažemo u svjetonazorima, i što je po meni vrlo važno, slažemo se oko vjerskih stajališta.
Da pređem na stvar, zanima me koje su bitne stvari na koje trebamo biti spremni prije nego se odlučimo za taj korak – ulaženje u brak?  Obitelj, roditelji i okolina su dosta pri onom: „Završite fakultet, zaposlite se, gdje vam se žuri, itd.“ što je po meni bitno, ali ne toliko bitno da bi bila prepreka našim željama ako smo spremni za svetost kršćanskoga braka i prihvaćanje odgovornosti. Iako do tog koraka treba još najmanje godinu dana, muče me ta stajališta ostalih i nameću mi neku nesigurnost da možda još nismo dovoljno zreli. Jednostavno, sve se svodi na pitanje: „Kada smo spremni za brak, te koje su vremenske granice upoznavanja budućeg bračnog druga?“  
Volio bi čuti vaš komentar. Hvala !Često puta čujem slično pitanje. To nije matematika stoga odgovor nije tako lak. Rekao bih čak da je za svakog drukčiji. Ako ste dugo zajedno, oboje osjećate da je to to. Punoljetni ste, djelite glavne stvari, spremni ste. Naravno da nije loše uzeti in neke razumske stvari u obzir prilikom planiranja. Od mjesta stanovanja, prihoda, završenog faksa itd. To nije nužno, no problem je što se u našoj kulturi postavio taj standard da moraju oboje završiti fakultet, po mogućnosti doktorirati, pa imati dvije plaće od 10 000 kn, svoj stan, auto, proputovati svijetom i tek se onda ženiti. Malo karikiram, ali sve te stvari nisu presudne. Znam mlade koji su se oženili i prvu zajedničku godinu živjeli u domu na savi ili cvjetnom. Odobre ti zajedničku sobu ukoliko ste vjenčani. Znam mlade koji su prvu godinu živjeli od novaca sa svadbe i nakon toga se zaposlili. Znam i neke koji su čekali da završe faks pa su se onda vjenčali. Sve je u redu, bitno je da vi donesete odluku, ako je moguće da se uskladite sa nekim roditeljskim savjetima, ako ne opet dobro. Savjetujem vam da se molite Duhu Svetom za mudrost i razboritost i za odvažnost. Brak neće održati dobra lova, stan ili nešto treće već istinska ljubav, spremnost za žrtvu i odricanje. Budite hrabri i mudri. Molit ću za vas da izaberete pravo vrijeme. Ako je to  to nemojte previse čekati, ionako se kod nas mora sve godinu dana prije dogovoriti. Molite se Bogu i kako osjetite u srcu da vam govori tako napravite.

Bvb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh