Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Sve o čistoći

Što je to čistoća, na šta se sve misli pod tim pojmom? Zašto? (zašto je bitno živjeti bez spolnih odnosa do braka?) Kako krenuti? Kako ju živjeti (što je sve dopušteno raditi kad se živi čistoća, odnosno što je zabranjeno)? Kako se boriti protiv napasti? Kako držati misli čiste? Možete li mi objasniti odlomak Matej 5, 27-31.
Hvala vam! MladenkaDraga Mladenka,

Puno pitanja za jedan mail. Savjetovao bih ti da nabaviš dvd-e teologije tijela gdje o tome govorim vise od 7 sati tako da je teško o tome ovako preko maila, a da ne zakinem sadržaj. Samo ću ti kratki dio napisati. Naša najveća misija je ljubiti. Kako? Onako kako je Krist nas ljubio, on nam to zapovijeda. A Krist nas je ljubio tako da je život dao za nas bez da smo mu to uzvratili, bez da smo to zaslužili. Dao ga je slobodno (kad su ga rimski vojnici tražili, sam se predao, nije se skrivao iza neke masline) i potpuno. Osim toga njegova ljubav je bila plodna. Nakon smrti na križu, obratio se rimski stotnik, Josip iz Arimateje izlazi iz anonimne vjere i traži tijelo Isusovo da ga ukopa, rodila se Crkva itd, itd. Ako su to kriteriji ljubavi onda i mi tako trebamo ljubiti.
Odnos između muža i žene je održavan ljubavlju. Kriteriji koje sam spomenuo su sloboda, trajnost/potpunost i plodnost. Ta tri pitanja nas svećenik pita kada dođemo na dan vjenčanja pred oltar. Jeste li ovdje došli slobodno? Hoćete li se ljubiti trajno? Hoće li vaša ljubav biti plodna, tj.hoćete li biti otvoreni prema životu? Tek kad odgovorimo na ta tri pitanja, izrečemo privolu (gdje si predajemo duše) i tek onda se možemo u potpunosti i tjelesno sjediniti. Mnogi kažu mi se volimo pa zato to činimo. Nitko ne želi umanjiti tu ljubav, ali ovo je Kristov kriterij. U predbračnom odnosu može biti zadovoljen kriterij slobode, i otvorenosti životu, ali trajnost tek nakon privole na dan vjenčanja. Da ne pričam o tome koliko ljudi vise razgovaraju i kako se dobro upoznaju dok nema seksa jer mnogi čim krenu odnosi sve rješavaju na taj način i spremni su štošta potrpjeti radi užitka poslije. No, ovo je samo malo da vas zainteresira, stvarno vam savjetujem da od nekog posudite dvd teologije tijela ili čitate knjige u izdanju Verbuma (od Christophera Westa). Što se tiče evanđeoskog citata tu nas Isus poziva na savršenstvo, Govori da i ako gledamo s požudom da je to već preljub jer mnogi su onda na van živjeli bračnu odanost, a maštali o drugima itd. Isus ide dublje, kaže da nije dovoljno ne učinitit preljub nego gađa do dubine našeg srce. Poziva nas da obrezujemo svoje srce, da ljubimo svoju ženu (u tom slučaju) svim srcem, svom dušom, snagom i tijelom. Da ne budemo podijelljena srca. Eto ukratko.

Bvb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh