Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Kontracepcija zbog odmaklih godina

Imam 47 godina, a u braku sam 22 godine. Rodila sam 5-ero djece, drugo je umrlo odmah nakon poroda zbog teških urođenih malformacija. Osim što sam u godinama pred menopauzu, ne mogu ni pomisliti da ponovno ostanem trudna, a uz to imam i zdravstvenih problema zbog kojih je čudo što sam uopće rodila toliko djece.
Zbog toga što koristim kontracepciju ne mogu ići na pričest i ispovijed jer mi je svećenik rekao da mi ispovijed nije valjana ako ju ne namjeravam prestati koristiti.
S druge strane ukoliko odbijem odnose dolazim u grijeh uskraćivanja ljubavi.
MarijaPoštovana Marija,

Hvala na postavljenom pitanju. Jako mi je drago čuti da ste majka petero djece. Koliko sam radostan zbog toga, toliko izražavam suosjećanje s vašim zdravstvenim problemima.

Ovo je veoma zanimljivo i često pitanje. Odgovor ne može biti kratak zato jer ga se ne bi razumjelo. Zbog toga sam Vam poslao podulji tekst koji obuhvaća temeljne vidove kršćanskog poimanja ljudske spolnosti i braka.

Bračna ljubav je sveta. Spolni čin je svet.

Što je bračna ljubav? Bračna ljubav je potpuno predanje sebe svome supružniku. A kakvo je to predanje? Slobodno, potpuno, vjerno i potencijalno plodno sebedarje. To predanje izgovaramo u obliku privole svome budućem mužu/ženi na oltaru pred Bogom i ljudima. Istinska ljubav je ostati vjeran do kraja toj privoli. Stoga je seksualsnost samo u onoj mjeri seksualnost u kojoj ona sudjeluje u onima „da“ prilikom ženidbene privole. Otvorenost prema potomstvu je sastavni dio toga „da“. Namjerno obesplođeni plodni čin mijenja taj „da, hoću“ u „ne, ja ne ću“. Taj „neću“ ne djeluje štetno samo na obvezu otvorenosti potomstvu. Pobliže razmatranje otkriva kako on također zahvaća slobodu, potpunost i vjernost.

SLOBODA

U početku vam se ova istina može učiniti čudnom, no dajte joj malo vremena kako bi vam se slegnula: KONTRACEPCIJA NIJE IZUMLJENA ZBOG SPRJEČAVANJA TRUDNOĆE. Već je postojao savršeno siguran, nepogrješivo pouzdan način za to. Naziva se apstinencija. To je suzdržavanje od spolnih odnosa u danima kada je žena plodna (nekoliko dana u mjesecu, oko 5 dana). Nakon dubljega promišljanja postaje jasno da je kontracepcija izumljena za UDOVOLJAVANJE SPOLNOMU NAGONU. Kao što uzrečica kazuje, poreba je majka izuma. Potreba koja je porodila kontracepciju bila je naša seksualna „potreba“.

U popularnome smislu „seksualna sloboda“ označava dopusnicu za spolne odnose bez ikakve potrebe da kažete „ne“. Upravo to kontracepcija pruža. Ali samo oni koji mogu spolnome odnosu reći „ne“ (samo oni koji mogu apstinirati, suzdržati se tih par dana) pokazuju potpunu slobodu kada govore „da“ potvrđujući tako ženidbenu privolu (Sloboda). Kontracepcija, popularizirana u ime „seksualne revolucije“, zapravo potiče dobrovoljno ropstvo. Stvara kulturu ljudi koji svojim hormonima nisu sposobni reći „ne“.

POTPUNOST

U onoj mjeri u kojoj svjesno ili namjerno tijekom spolnog čina pridržavamo dio sebe od našega supružnika, ne možemo govoriti o potpunom sebedarju. Ovo uključuje i našu plodnost. Spolni čin uz primjenu kontracepcije proturječi „jeziku ljubavi“ govoreći: „Ja ti dajem cijeloga/cijelu sebe osim svoje plodnosti. Primam sve što jesi osim tvoje plodnosti.

Odabir da se zapriječi plodnost supružnika tijekom spolnoga odnosa, ili da je supružnik odbije primiti kao dar, proturiječi najdubljoj biti bračne ljubavi upravo u trenutku kad bi ona trebala doživjeti svoj najiskreniji izraz. Upravo se u bračnomu „trenutku istine“ istina zamjenjuje s laži.

VJERNOST

Biti vjeran svojemu supružniku ne znači samo suzdržati se od preljuba (činom ili maštanjem). To znači živjeti u dobru i zlu ono što ste obećali na oltaru bez obzira koliko teško ili izazovno bilo i bez obzira koliko žrtvovanja zahtijevalo. Ženidbena obećanja su izrazi Božje ljubavi na zemlji. Kada supružnici jezikom svojih tijela proturječe svojim obećanjima, oni proturječe samom smislu života — našem pozivu da nasljedujemo Boga ljubeći kako on ljubi.

On nas ljubi u SLOBODI, POTPUNOSTI i VJERNOSTI. Do kraja nas je ljubio (usp. Iv 13,1). Ostao je vjeran do smrti.

Mi smo slika živoga Boga. Otac ljubi Sina, Sin ljubi Oca, njihova zajednička ljubav je Duh Sveti.

Muž ljubi ženu, žena ljubi muža, i njihova zajednička ljubav je životvorna i daje novi život.

Bračni čin u sebi ima vid sjedinjenja i vid rađanja. Jedino kao takav je čist. Kao takav on je potvrda privole koju su si dali mladenci pred Bogom i ljudima.

Svaki oblik ponašanja koji bi se suprostavio slobodnomu, potpunomu, vjernomu i potencijalnom plodnomu sebedarju, bio bi nepoštivanje samoga značenja spolnosti. Drugim riječima, bila bi to povrjeda čistoće. Ljubav nije proizvoljna, nije ono sve što mi hoćemo niti je tek intenzivan osjećaj ili razmjena užitka. Ljubav je živjeti u skladu sa slikom na koju smo stovreni. Ljubav je davati sebe slobodno, potpuno i plodno u nasljedovanju Krista. Spolni čin uz primjernu kontracepcijskoga sredstva proturječi svemu tome.

Postoje metode prirodnog planiranja obitelji (PPO) koje su kada se pravilno koriste učinkovite 99%. To znači da oni parovi koji koriste PPO u godinu dana mogu sa 99%-tnom sigurnošću planirati rađanje djece. Crkva ih dopušta koristiti ako muž i žena imaju opravdane razloge. Ako nemaju, znači da zloupotrebljavaju metodu zbog užitka. To su Billingsova metoda, FertilityCare i dr. To su kršćanske metode! Kroz njih se muž i žena još više zbližuju! Evo jedne od internet adresa na kojoj možete saznati više:

http://www.fertilitycare.hr/

Svakako pogledajte i proučite stranicu.

I evo misli još nekoliko misli koje ću podijeliti s Vama:

1. Autentična ljubav je ljubav spremna žrtvovati sve za dobro voljene osobe. Čistoća nije prvnestveno ne nezakonitom spolnomu odnosu. Čistoća je prije svega veliko da istinskomu značenju spolnosti, dobroti po kojoj smo stovreni kao muško i žensko na sliku Božju. Čistoća nije represivna. Ona je posve oslobađajuća. Ona nas oslobađa od sklonosti prema korištenju drugih za sebično zadovoljenje i omogućuje nam da ljubimo druge kao što je Krist ljubio nas. Čistoća je stoga bitna ako ćemo otkriti i ispuniti sam smisao našega bića i postojanja.

2. Muž je slika Krista. Žena je slika Crkve (po uzoru na Mariju). Muž govori ženi: „Ovo je moje tijelo koje se za tebe predaje.“ Žena odgovara mužu: „Neka mi bude po tvojoj riječi.“

3. Nevezano u tomu koliko vam je godina ili koliko ste dugo u braku, nikada nije preksasno rasti u razumijevanju i življenju istinskoga značenja spolnosti.

Tijelo je otkrivenje osobe. Mi nismo osobe u tijelu. Mi smo tijelo-osobe. Tijelo izražava dušu. Ono čini nevidljivo vidljivim. Ono što činimo s našim tijelima, činimo sa samima sobom. Ono što činimo s našim tijelima otkriva nježnosti našega srca. Ono što činimo s našim tijelima može odrediti izražavamo li iskrenu ljubav ili samo njezinu jeftinu imitaciju.

Božji blagoslov i svako dobro!

Don Damir
Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh