Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Samoubojstvo i pokop uz svećenika

Znam nekoliko slučajeva samoubojstava na čiji su pokop svećenici odbili doći, zanima me zašto je tome tako? Jer svi smo stvoreni na sliku Božju i Bog nas voli. Iako su prekršili  "Božji plan" i najvjerojatnije izgubili vjeru u Njega zar i oni ne zaslužuju ispraćaj na posljednji počinak uz svećenika?
Sara


Poštovana Sara,

na Vaše pitanje odgovorit ću službenim stavom Katoličke crkve o samoubojstvu.

Katekizam Katoličke crkve samoubojstvo svrstava u grijehe protiv pete Božje zapovijedi „Ne ubij“ (Izl 20, 13). To je teški grijeh.

Iz Katekizma:

2280 Svatko je za svoj život odgovoran pred Bogom koji mu ga je darovao. On ostaje vrhovni gospodar života. Mi smo dužni prihvaćati život sa zahvalnošću i čuvati ga njemu na čast a sebi na spasenje. Upravitelji smo a ne vlasnici života koji nam je Bog povjerio. Njime ne raspolažemo.

2281 Samoubojstvo protuslovi naravnom čovjekovu nagnuću da čuva i trajno održi svoj život. Samoubojstvo se teško protivi ispravnoj ljubavi prema sebi. Ono istodobno vrijeđa ljubav prema bližnjemu jer nepravedno kida veze uzajamnosti sa zajednicom obiteljskom, narodnom i ljudskom, prema kojima imamo obveza. Samoubojstvo se protivi ljubavi živoga Boga.

2282 Ako je počinjeno s namjerom da posluži za primjer, osobito mladima, samoubojstvo se također opterećuje težinom sablazni. Dragovoljna suradnja pri samoubojstvu protivi se moralnom zakonu.

Ozbiljni psihički poremećaji, tjeskoba ili težak strah od iskušenja, trpljenja ili mučenja mogu ublažiti samoubojičinu odgovornost.

2283 Ne treba očajavati glede vječnoga spasa osoba koje su same sebe usmrtile. Bog im može, putovima koji su samo njemu znani, pružiti priliku spasonosnog kajanja. Crkva moli za one koji su si oduzeli život.

Za razliku od prijašnjeg stava prema samoubojicama kojima Crkva nije dopuštala crkveni pogreb i sprovodnu misu, u broju 2283 Katekizam govori o molitvi Crkve za njih. Prema tome, svećenik odlučuje kada procijeni situaciju kako postupiti.

Teško je znati što se događalo u glavi samoubojice prije počinjenja samoubojstva. Koliko je osoba bila pri svjesti? U kakvome psihičkome stanju? Što se događalo između nje i Boga u trenutku umiranja? Je li osoba možda požalila i u zadnji čas tražila oprost?

Crkva u pravilu uskraćuje sprovod. Uskraćivanje sprovoda treba gledati ne kao osudu samoubojice nego način da se druge odvrati od takve napasti.

Sva je židovsko-kršćanska tradicija načelno uvijek osuđivala ubojstvo kao čin u kojem čovjek sebi jednostrano uzima vlast i tako odstupa od dijaloga s Bogom. Pogledajte Post 9,6; Izl 20, 13; Pnz 30, 19-20 Pnz 32,39; Izr 16,33; Rim 14, 7-9

Zakonik kanonskoga prava:

Kan. 1184 - § 1. Crkveni sprovod treba da se uskrati, osim ako su prije pokazali neke znakove kajanja:

1. općepoznatim otpadnicima od vjere, krivovjernicima i raskolnicima;

2. onima koji su izabrali spaljivanje svoga tijela zbog razloga protivnih kršćanskoj vjeri;

3. ostalim očitim grešnicima kojima nije moguće dopustiti crkveni sprovod bez javne sablazni vjernika.

§ 2. Ako ima neke dvojbe, neka se traži savjet mjesnog ordinarija, čijeg se suda treba držati.

Moralna odgovornost osobe koja počinja samoubojstvo razmjerna je stupnju efektivne slobode i svijesti subjekta koji sebi oduzima život. Psihološka ograničenja pataloške naravi mogu umanjiti efektivnu slobodu, a samim tim i odgovornost osobe koja počinja samoubojstvo.

Božji blagoslov!

don Damir
Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh