Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Post i nemrs

Dragi don Damire,
Imam jedno pitanje. Što je post, a što nemrs? U KKC nisam mogao pronaći.
Nikola


Poštovani Nikola,

Odgovor na Vaše pitanje nalazi se u Riječniku biblijske teologije. Veoma dobro razrađeno dajući primjere iz Biblije. Posudite taj riječnik, uistinu okrepljuje čovjeka.

Evo nekih misli:

Post je vanjsko odricanje od jela i pića... znak je unutranje pokore kojoj je cilj korjenito duhovno obraćenje i povratak Bogu svim srcem, raskid s grijehom i odvraćanje od svakoga zla. Obraćenje je djelo Božje milosti koje naše srce otvara i vraća Bogu.
Post je izraz poniznosti pred Bogom. Post je, prema Bibliji, zajedno s molitvom i milosrđem čin poniznosti, nade i ljubavi. Otvara nas Bogu.
U riječniku ćete vidjeti u kojim prilikama su židovi postili. Upamtite dobro, prije svake važne stvari u životu potrebno je moliti i postiti. Isus Krist je prije svog javnog djelovanja otišao u pustinju gdje je molio i postio. Prije nego je izručen svećenićkim glavarima, molio je u Getsemaniju.
Kada čovjek posti i moli treba vjerovati da ga Otac čuje. Isus Krist uvijek je vjerovao, zapravo znao da ga Bog čuje.
Post je predivan čin u kojem čovjek zadobiva divne milosti. Badnjak, pepelnica, Veliki petak – idealni dani za post. To je rast, samoizgradnja, upoznavanje naizgled nedokučivih prostranstava svoje duše, pjesma skormnosti, pjesma poniznosti i predanja Gospodinu.
Iskustva posta su nezaboravna iskustva. Ovisnost o hrani preusmjeruje se na ovisnost o Bogu. Duhovno se hraniš više, nego li uobičajeno. Potreba za molitvom raste. Poželjno je postiti i kroz druge dane u godini. Isus je jasno rekao da neke stvari možemo izmoliti jedino postom i molitvom.

Veoma važna stvar. Mnogi pozivaju i govore kako je bolje postiti od psovanja, pušenja, ogovaranja, laganja itd. Poziva se ljude da više obrate pažnju na to, nego primjerice na odricanje od slatkoga. Slažem se s tim, ali oni griješe. Griješe u brkanju pojmova.
Prestati psovati, pušiti, ogovarati, lagati je DUŽNOST svakoga vjernika. To su grijesi kojih se treba osloboditi. Samorazumljivo, zar ne!
Post je odricanje od nečega što je samo po sebi dobro. Ali to činimo iz otvorenosti i poniznosti prema Bogu koji je milosrđe i ljubav i koji nas osposobljava da korijenito promijenimo svoj život u smislu da u svemu budemo plemenitiji i bolji.

(KKC spominje post pod točkama 575, 1387, 1430, 1434, 1438, 1755, 1969, 2054, 2742.)

Nemrs je odricanje od mesa.


Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh