Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Metode prirodnog planiranja obitelji i liječenje neplodnosti

Supruga i ja imamo par pitanja vezanih za bračnu čistoću. Prije mjesec dana smo dobili još jedno dijete, dakle sad imamo dvije curice u razmaku od godinu dana, Bogu hvala. Pošto su djeca mala i žena je imala dvije trudnoće jedna za drugom, htjeli bi malo pričekati sa sljedećim djetetom pa nas zanimaju prirodne metode planiranja obitelji, odnosno one koje su u skladu sa naukom Crkve.
Znamo da je kontracepcija koja se promiče kroz medije grijeh, pa samim time ne želimo koristiti te "komercijalne" metode. Ginekolog preporučuje ugradnju spirale, ali ni na kraj pameti nam nije da to koristimo kao ni kondome. Stoga vas molim da nam preporučite metode kršćanskog i prirodnog planiranja obitelji, te eventualne web stranice ili literaturu iz koje bi se mogli informirati i educirati.

Imam još jedno pitanje vezano za umjetnu oplodnju. Naime, vrlo dobar prijatelj i njegova supruga pokušavaju dobiti dijete, ali im ne ide baš. Pokušavaju i umjetnom oplodnjom ali zasad nisu imali rezultata. Htjeli bi stvarno imati dijete, i mogu mu pružiti odličan život, ali evo, do sada im ne ide.
Zanima me, da li postoje neke metode prirodnog liječenja neplodnosti koje su u skladu sa Crkvenim naukom koje bi mu mogao predložiti (čuo sam za neku prirodnu metodu FertiliyCare, čiji centar postoji u Zagrebu). Pošto mi je stvarno dobar prijatelj i bliski smo, ne znam kako da se postavim po ovom pitanju pošto je umjetna oplodnja sa strane Crkve nemoralna, a vidim po njima da stvarno pate zbog toga što ne mogu dobiti dijete.

Unaprijed hvala na vašem odgovoru! MarinPoštovani Marine,

Radostan sam što živite čistoću u braku. Donosim Vam neke metode prirodnog planiranja obitelji, a to su: vrijeme dojenja, praćenje temperature, ritmička, sintotermička metoda, Billingsova, FertilityCare...

Proslijeđujem Vam jako korisnu internet stranicu za Vas i Vašeg prijatelja. Riječ je o prirodnom planiranju obitelji i liječenju neplodnosti. Učinkovitost je mnogo veća nego kod umjetne oplodnje kod koje se zapravo ne rješava problem neplodnosti, nego na umjetan način pokušava začeti dijete.

http://www.fertilitycare.hr/

A u vezi Billingsove metode i programu cjelovitog spolnog odgoja koji se održava na Kaptolu nazovite gospođu Kristinu Pavlović.  Ona radi i za udrugu GROZD koja promiče kršćanske vrijednosti braka i obitelji. Preporučam da se upišete na tečaj. Broj telefona: 098/ 9038-739

Vi kao krštena i krizmana osoba ste svjedok istine. Trebate svome prijatelju na lijep i dostojanstven način ukazati na zlu i grješnu narav umjetne oplodnje. Možda i vas ovo iznenađuje, ali kada se informirate o čemu se zapravo radi, zaključit će te isto. Nama kršćanima je dužnost da smo informirani o svemu kako bismo autentično i argumentirano mogli zagovarati Istinu evanđelja.

Jako korisna literatura koju preporučam da nabavite. Koštat će Vas malo više novaca, ali izgradit će Vas u formiranu osobu što se tiče bioetičkih pitanja i pitanjima vezanima uz  ljudsku spolnost i brak. Preporučam i Vašem prijatelju:

1. Ramon Lucas Lucas, BIOETIKA ZA SVAKOGA, Verbum
2. Christopher West, OTVORENO O SEKSUALNOSTI U BRAKU, Verbum
3. Ivan Fuček: Moralno-duhovni život, Život-Smrt, Verbum, Split 2008.
4. ZAŠTO ODABRATI ŽIVOT?, Betlem, KNJIŽARA SVETOG ANTUNA (na Kaptolu)


Božji blagoslov!
Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh