Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Gdje je granica?

Imam dečka koji je stariji od mene 5 godina (oboje studenti). Nismo dugo u vezi, nekoliko mjeseci. Recimo da je meni ovo prva ozbiljna veza i nisam se nikada upuštala u spolne odnose jer zaista nastojim autentično živjeti svoju kršćansku vjeru. Što se tiče veza, dosta sam neiskusna na tom području. Za razliku od mene on je već bio s dosta cura, imao dosta veza i spolne odnose, a budući da je stariji ima drugačije potrebe od mene. U vezi smo na daljinu i viđamo se poprilično rijetko, ali se čujemo svaki dan, svakodnevno smo u kontaktu. A kad smo zajedno, osim što se družimo na razne načine, kao i svi mladi mazimo se, ljubimo, a nekada odemo i malo dalje u smislu da on legne na mene, stavi mi ruke pod majicu, ljubi me i slično što nas spolno uzbudi. Meni bude neugodno u toj situaciji, isključivo zato što smatram da je to grijeh i imam grižnju savijesti pogotovo jer mi on često govori kako ga moja prisutnost jako uzbuđje. Kad smo razgovrali o tome rekla sam mu kako osjećam grižnju savjesti zbog toga, jer mislim da je to što radimo grijeh, a on mi je na to odgovorio da je normalno da se tako osjećam jer sam neiskusna (nisam to nikad prije radila) i da će mi kasnije, s vremenom, to postati normalno, ali da sam malo rigorozna po tom pitanju. Rekao je da to nije grijeh jer kako nešto što se radi iz ljubavi može biti grijeh. Isto tako mi je napomenuo da se zna kontrolirati i da zna gdje mu je granica, a i ja sama mu ne bih dopustila da ide dalje od toga. Pa ako stvarno oboje znamo granicu i stati kad to želimo smijemo li se uopće upuštati u to i je li to onda grijeh i koliko je zapravo težak?
Marija   Poštovana Marija,

Razumijem Vašu zabrinutost. Grižnja savjesti koju osjećate je ispravna. Savjest je Božji glas u nama koji nam pomaže živjeti u Istini. Ako ne poslušamo glas savjesti, s vremenom je „otupimo“ tako da grijeh koji činimo postaje nam normalnim. To što činite je ozbiljan grijeh. Isus kaže:

Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu. (Mt 18, 28)

To vrijedi i za žene. Vaša i njegova požuda ide mnogo dalje od samoga pogleda.

Ljudska spolnost je sveta i neprocijenjiva. Svaka osoba je dragocijena i veličanstvena, slika živoga Boga koju se ne smije ni u kojem smislu koristiti kao sredstvo za zadovoljenje svoje požude, nego uvažavati s najvišim stupnjom poštovanja i prihvaćanja.

Odgovorno tvrdim da Vaš dečko manipulira Vašim emocijama, bilo da je toga svjestan, bilo da nije. Prava ljubav nije raditi nekome nešto što ga smeta, isto tako prava ljubav nije izmijenjivati tjelesne dodire iz obostranoga zadovoljstva. Takvi tjelesni dodiri su najintimniji dio čovjekovog bića. Stoga oni pripadaju braku. Ljudska spolnost je sveta. Bog nam je darovao strast, ne da je zloupotrebljavamo, nego da kroz nju zajedno sa svojim supružnikom uđemo u prekrasno jedinstvo koje čini potpuno sebedarje jedne i druge osobe čija zajednička ljubav rađa novi život.

Čuvajte svoje tijelo, ne samo svoju nevinost, dakle cijelo svoje biće, za osobu koju Vam Bog želi dati.

Ako vas dečko uistinu voli, tu će ljubav pokazati strpljivim čekanjem.

Ljubav koja traži nešto za uzvrat, nije ljubav: „Ja te volim, ako mi daš to i to; Zato jer te volim, nije u redu da se ne mazimo; Vjenčat ćemo se, ali pod uvjetom...“

Mnogo djevojka je ostavljeno od strane mladića, jer su htjele ostati vjerne Kristu. I obrnuto. Hvala Bogu! Oni će zbog te vjernosti jednoga dana sresti mladića/djevojku koji će ih ljubiti i poštovati onako kako Bog želi.

Autentična ljubav je ljubav spremna žrtvovati sve za dobro voljene osobe. Čistoća nije prvnestveno „ne“ nezakonitom spolnomu odnosu. Čistoća je prije svega veliko „da“ istinskomu značenju spolnosti, dobroti po kojoj smo stovreni kao muško i žensko na sliku Božju. Čistoća nije represivna. Ona je posve oslobađajuća. Ona nas oslobađa od sklonosti prema korištenju drugih za sebično zadovoljenje i omogućuje nam da ljubimo druge kao što je Krist ljubio nas. Čistoća je stoga bitna ako ćemo otkriti i ispuniti sam smisao našega bića i postojanja.

Katolička crkva nije to izmislila. Ona slijedi nauk Isusa Krista. A nauk Isusa Krista je nauk pun ljubavi i istine. Nauk koji on daje ne zarobljava, nego oslobađa i raduje.

Njegov nauk jednostavno je poziv na savršenu ljubav prema Bogu, sebi i bližnjima = drugoga čovjeka gledati kao neprocijenjivo i veličanstveno ljubljeno dijete Božje.

Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge;

kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge. (Iv 13, 34)

Svi znamo kako nas je Krist ljubio. U potpunosti, savršeno, do smrti.

Nemojte više griješiti, nego hodite u ljubavi Božjoj. Bog je milosrdna ljubav koja prašta svakome tko se iskreno pokaje. Pokajte se i u radosti primite u svoje srce riječ Božju. Dopustite da Vas Krist oslobodi grižnje savjesti i okova grijeha bluda. Slijedite nauk Katoličke crkve i uistinu ćete biti slobodni.

Ako vas dakle Sin oslobodi, zbilja ćete biti slobodni. (Iv 8, 38)

Vjera u Isusa daje slobodu. Njegov nauk je Božja djelotvorna i milosrdna ljubav. Samo je jedna istina, i svako odstupanje od istine jest laž. Isus je rekao: Ja sam Put i Istina i Život (Iv 14, 6). On nas poziva da ga slijedimo cijelim svojim bićem. Poziva nas da hodimo u Istini: sveti i savršeni.

Naprotiv, kao što je svet Onaj koji vas pozva, i vi budite sveti u svemu življenju.

Ta pisano je: Budite sveti jer sam ja svet. (1 Pt 1, 15-16)

»Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!« (Mt 5, 48)

Možemo li mi to postići? Sami od sebe ne, ali s Bogom da, jer Bogu je sve moguće. Isus nas je otkupio od grijeha i ponovno pobožanstvenio te nam je tako ponovno dana mogućnost poziva da hodimo u savršenosti i potpunoj radosti života. Borba, borba i borba, ali s Kristom. Evanđelje je radosna vijest.

To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna.

Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!

Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje. (Iv 15, 11-13)

Nemojte biti od onih koji nisu htjeli ni imali volje prihvatiti Isusove poruke ljubavi:

Mnogi od njegovih učenika čuvši to rekoše: »Tvrda je to besjeda! Tko je može slušati?« ... Otada mnogi učenici odstupiše, više nisu išli s njime. (Iv 6, 60. 66)

Par redaka poslije Isus je upitao i dvanaestoricu:

Reče stoga Isus dvanaestorici: »Da možda i vi ne kanite otići?«

Odgovori mu Šimun Petar: »Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! (Iv 6, 67-68)

Isusov je nauk beskompromisan. Isus ne spušta kriterije. Isus je radikalan. Koliko je blag i milosrdan toliko je i autentičan i strog. A sve to poradi našega dobra.

Borba je teška. Čovjek ne može pobjedu ishoditi sam. Svima nam je potreban Krist. U tome duhovnome boju dobra i zla, čovjek s Kristom, po Kristu i u Kristu može pobijediti. Bitno je ne odustati.

U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet! (Iv 16, 33)

»I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.« (Mt 28, 20)

Pitajte svoga dečka bi li bio spreman dati život za vas. (Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju Ef 5, 25) Ako da, onda je zasigurno spreman biti strpljiv i čekati brak.

Isus kaže: “Tko čini istinu, dolazi k svjetlosti” (Iv 3, 21); “Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam” (Iv 15, 14). Sveti Jakov razlikuje “zaboravna slušatelja” od “djelotvornoga izvršitelja”: “ Zato odložite svaku prljavštinu i preostalu zloću i sa svom krotkošću primite usađenu riječ koja ima moć spasiti duše vaše. Budite vršitelji riječi, a ne samo slušatelji, zavaravajući sami sebe. Jer ako je tko slušatelj riječi, a ne i izvršitelj, sličan je čovjeku koji motri svoje rođeno lice u zrcalu: promotri se, ode i odmah zaboravi kakav bijaše” (Jak 1, 21-25).


Božji blagoslov!

Don Damir
Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh