Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

„Hodanje“ u tijeku utvrđivanja ništavosti ženidbe

Razvedena sam više godina, majka dvoje djece. Već godinu dana čekam red na proces za proglašenje ništavnosti braka, ne znam hoću li dobiti. U međuvremenu sam se zaljubila i znam da je prava osoba s kojim želim brak. Ne znam na koji način trebam živjeti, jer ne mogu više ovako. Želim biti s njim, ali kako, možemo li hodati u čistoći? On je također razveden, nema djece, još nije podnio zahtjev za ništavnost braka, ne znam bi li htio hodati sa mnom na takav način. Oboje smo praktični vjernici, živimo sakramentalno i želimo tako i dalje živjeti. Na koji način? Hvala!


Poštovana!

Mnogo ljudi koji su iskusili brodolom razvoda želi se ponovno udati ili oženiti i Crkva to razumije.

No, kako bi bila vjerna Kristovom nauku, Crkva ne može jednostavno pretpostaviti da je svatko tko je razveden slobodan ponovno ući u brak. Postoji stoga postupak utvrđivanja ništavosti ženidbe u kojem se istražuje je li osoba bila u valjanom braku ili nije.

Netko tko čeka presudu crkvenoga suda, kao što ste vi, nalazi se u nekom međustanju i opravdano se pita kako ispravno živjeti u njemu. Osobito se postavlja pitanje „hodanja“.

Osoba koja nema u ruci konačnu pozitivnu presudu o utvrđenju ništavosti ženidbe, treba se još uvijek smatrati udanom/oženjenom. U vašem slučaju to ste i vi i spomenuti prijatelj, s time da on još nije ni podnio tužbu za utvrđenje ništavosti ženidbe, što je svakako dodatna otegotna okolnost.

Budući da je smisao „hodanja“ naći bračnog druga, možemo reći: kada budeš bila slobodna udati se, bit ćeš slobodna i „hodati“. Neprikladno je ulaziti u vezu s jednom osobom kada se treba smatrati vezanom (i to bračnim vezom) za drugu osobu.

Ipak ući u takvo hodanje (tim više što se radi o osobi koju također treba smatrati oženjenom) značilo bi, po svemu sudeći, ući u problem s devetom Božjom zapovijedi (Ne poželi tuđeg ženidbenog druga!), a nastaje i napast da se prekrši šesta zapovijed u smislu preljuba, bilo tjelesno, bilo emocionalno, bilo oboje.

Osim što te dovodi u napast kršenja bračnih obveza, takvo hodanje također dovodi u napast nemoralnog ponašanja i drugu osobu. Dovođenje te osobe u takvu rizičnu situaciju nema na umu istinsku dobrobit te osobe te se stoga teško može smatrati autentičnim činom ljubavi.

Također bi se radilo o poigravanju s osjećajima jedne i druge strane. Ukoliko pak ne bi došlo do utvrđenja ništavosti (što je kod vas dvostruka mogućnost), dovelo bi vas to do teškog izbora između nastavljanja veze protivno vašem bračnom stanju i prekidanja takvog odnosa uz svu bol koju bi to sa sobom nosilo.

Osim navedenoga, valja imati na umu da oboje, s obzirom na neuspjele (bračne) veze svakako trebate ozdravljenje na svim razinama bića kako biste eventualno, u slučaju da su obje ženidbe ništave, bili sposobni ući u potpuni, slobodni, vjerni i plodni odnos kakav brak treba biti.   

Stoga se hodanje dviju osoba koje su ušle u sakramentalni brak s drugim osobama, a nemaju utvrđenu ništavost tih ženidbi, može s pravom smatrati „igranjem s vatrom“. Velika je opasnost da bi iz toga netko mogao izići „opečen“.

Ono što je za osobu tvoga stanja prikladno i dobro jest prijateljstvo. Kako i koliko se to prijateljstvo može ostvariti s osobom s kojom zapravo želiš biti u vezi i u kojem trenutku se javlja mogućnost upadanja u gore spomenute zamke, također je teško pitanje u kojem se rješenje ne može naći ekspresno. Svakako bi se valjalo osloniti i na druge osobe, možda molitvenu zajednicu ili slično.

Savjetujem ti (a tako i tvome prijatelju, koji je također praktični vjernik) tražiti od Gospodina odgovor u dubokoj i trajnoj molitvi razmatranja i povjeriti se kakvom mudrom i iskusnom duhovniku koji posjeduje potrebno znanje, kako bi te pratio i pomogao ti u unutarnjim borbama i odlukama koje trebaš donijeti. Preporučio bih ti duhovne vježbe svetoga Ignacija koje objedinjuju oba elementa, a o kojima možeš nešto više saznati na ovim linkovima:

http://www.injigo.com/
http://www.isusovci.hr/lokacije/160-duhovne_vjezbe_u_svakodnevnom_zivotu


Btb,
don Damir



Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh