Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Zanimanje za islam

Kada sam bila mala mama je na nagovor moje bake dala potkošulju ženi muslimanki koja ju je zatim odnijela hodži da on moli za oslobođenje od straha koji sam imala prema ljudima. No, kada je to obavio ja sam počela osjećati zanimaciju za tu vjeru. Da li to znači da je on na mene bacio urok, pa zbog toga osjećam tu zanimaciju. Unaprijed hvala.


Poštovana!

Nije mi moguće znati što je spomenuti hodža točno činio. Međutim, svakako se ne radi o (čistom) utjecaju Duha Svetoga. Kršćaninu ne priliči tražiti duhovnu pomoć izvan vjere koju ispovijeda i Crkve kojoj pripada. Na taj način iskazuje se nepouzdanje u Boga i njegove ustanove i izlaže se možebitnim štetnim posljedicama, koje mogu biti različite.

Naime, samo je Isus Istina koja oslobađa i nitko ne dolazi Ocu osim po njemu. Napuštati taj „izvor žive vode“ i tražiti oslobođenje i pristup Bogu mimo njega ne može stoga nikako biti ispravno. U drugim religijama, kako Crkva uči, postoje elementi istine i posvećenja, ali i primjese onoga što nije od Boga, te se stoga valja držati sigurnoga Puta, koji je Krist.

Valja se stoga pokajati za svaki takav čin traženja Boga i njegove pomoći izvan putova koje nam je objavio, te odbaciti stvari koje su tome služile kao sredstva.

Što se tiče zanimacije za islam, vjernik-katolik već tijekom vjeronauka nauči ono osnovno o toj religiji. Ukoliko netko živi u češćem kontaktu s islamom prikladno je da, u svrhu boljeg razumijevanja, poštovanja i međureligijskog dijaloga i bolje prouči nauk i običaje te religije.

No, ukoliko se uistinu radi o ozbiljnom religioznom interesu koji dovodi u pitanje vlastitu vjeru, to za katolika može biti samo napast, koju valja odbaciti. Samo je Isus Krist, utjelovljeni Božji Sin, Spasitelj i objavitelj cjelovite istine, a Crkva je njegovo otajstveno tijelo, zajednica spasenja. Učvrstiti se u vlastitoj vjeri pomoću ispovijedi, sv. Mise, duhovnog vodstva, pobožnosti, čitanja Svetog pisma i Katekizma, životopisa svetaca i slično – to se čini najboljim načinom da se odbije takva napast. Ukoliko se pak ne radi samo o običnoj napasti, već o prisilnim mislima kojih se nije lako riješiti, predlažem svakako javiti se svećeniku radi molitve za oslobođenje.

Btb,
don Damir   Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh