Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Korištenje biljke vitanije

Smijem li kao katolik koristiti tablete sa biljkom vitanijom (withania somnifera), jer sam primjetila da ju koriste i Indijci u sklopu svoje ayurvede? (Inače ju koristim za učenje jer mi pomaže za memoriju). Lijep pozdrav! Ivana


Draga Ivana!

Knjiga Postanka nam govori o dobroti svega Božjeg stvorenja:
„I reče Bog: "Neka proklija zemlja zelenilom - travom sjemenitom, stablima plodonosnim, koja, svako prema svojoj vrsti, na zemlji donose plod što u sebi nosi svoje sjeme. I bi tako. I nikne iz zemlje zelena trava što se sjemeni, svaka prema svojoj vrsti, i stabla koja rode plodovima što u sebi nose svoje sjeme, svako prema svojoj vrsti. I vidje Bog da je dobro“ (Post 1,11-12).

Grijeh je prvih ljudi, međutim, štetno djelovao na svo stvorenje. Ono je otada „podvrgnuto ispraznosti“ i „robuje pokvarljivosti“ (Rim 8,20-21).

Ipak, apostol Pavao nas uči  da je i dalje „svako Božje stvorenje dobro i ne valja odbaciti ništa što se uzima sa zahvalnošću jer se posvećuje riječju Božjom i molitvom“ (1 Tim 4,4-5).

Može se reći da različita materija koja stoji na raspolaganje čovjeku, ne samo biljke, dobiva svoje duhovno-moralno značenje prema tome s kojim se stavom toj materiji pristupa i s kojom se duhovnom silom povezuje. Tako se npr. jedan biljni lijek može primijeniti uz bioenergiju, a drugi uz kršćansku molitvu. Ili jednome voda može poslužiti za zazivanje duhova, a drugome za sakrament krštenja. U svakom slučaju valja slijediti „recept“ Učitelja naroda – koristiš li bilo koje Božje stvorenje sa zahvalnošću, u skladu s Božjom riječju i uz molitvu, nećeš pogriješiti.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh