Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Iskustva bliske smrti

Poštovani don Damire,
Zanima me kakvo stajalište Crkva ima o iskustvima bliske smrti? Naime, većina osoba koje su imale takva iskustva tvrde da su na određeni način doživjele osjećaj mira, udobnosti i blagostanja, napuštanja tijela, praćenje tijela u prostoru, kretanje ogromnom brzinom ka svjetlosti ili iznenadnog potapanja u njoj, komunikaciju sa svjetlom, snažni osjećaj bezuslovne ljubavi, filmski prikaz vlastitog života, itd.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru! S poštovanjem, Karlo


Dragi Karlo,

Hvala ti na ovom zanimljivom pitanju. Čovjeka smrt oduvijek i fascinira i plaši, te stoga ima potrebu „zaviriti na onu stranu“; ako ne drugačije, barem preko svjedočanstva osoba koje su imale „iskustvo bliske smrti“ – „near death experience“.

To su zapravo svjedočanstva o posljednjim stvarima, koja spadaju u otajstva vjere. Kao što o ostalim otajstvima postoji javna objava, ali i različite privatne objave koje mogu, ali i ne moraju biti autentične, tako je to i u ovom slučaju.

Podsjetimo se stoga najprije što Crkva uči o privatnim objavama:

67 Tijekom stoljeća bilo je takozvanih "privatnih" objava. Neke od njih je priznao crkveni autoritet. One ipak ne pripadaju u polog vjere. Uloga im nije da "poboljšaju" ili "upotpune" konačnu Kristovu objavu, nego da pomognu da se od nje u određenom povjesnom razdoblju potpunije živi. Pod vodstvom crkvenog učiteljstva osjećaj vjernika znade razlučiti i prihvatiti ono što je u takvim objavama Crkvi istiniti poziv Krista ili njegovih svetaca. Kršćanska vjera ne može prihvatiti "objavâ" koje bi htjele nadići ili ispraviti objavu koja je u Kristu dovršena. Toga ima u nekih nekršćanskih religija, a i u nekih novijih sekta koje se na takvim "objavama" zasnivaju.

Dakle, kriterij je jednostavan: ukoliko je neko iskustvo bliske smrti u skladu s javnom objavom, može mu se vjerovati, inače mu se ne može vjerovati kao autentičnom. Valja napomenuti da se takvim iskustvima ni u kojem slučaju ne m o r a  vjerovati, jer privatne objave - kako gore stoji - „ne pripadaju u polog vjere“.

Među iskustva bliske smrti koje se u Crkvi, po svemu sudeći, smatraju autentičnim, jesu primjerice iskustva Glorije Polo, Marina Restrepa i vlč. Stevena Scheiera. U ovim slučajevima osobna iskustva potvrđuju brojne istine vjere koje su nam poznate iz javne objave. Dapače, u prva dva spomenuta slučaja radi se o laicima bez teološke naobrazbe, koji su uz to u vrijeme iskustva bliske smrti bili u stanju smrtnog grijeha. To čini njihovu spoznaju o određenim teološkim pojedinostima gotovo neobjašnjivom izvan pretpostavke o autentičnosti tih iskustava. Stoga njihova svjedočanstva stvarno mogu biti snažnim poticajem da ozbiljnije shvatimo i potpunije prionemo uz Kristovu objavu.

S druge strane, poznato je da se i „Sotona prerušuje u anđela svjetla“ (2 Kor 11,14). Također, sam nas je Gospodin upozorio da će „ustati lažni proroci… da, bude li moguće, zavedu izabrane“ (Mk 13,22). U tom kontekstu sobito je zanimljivo ono što sveti Pavao piše Timoteju, kako će zli ljudi napredovati u zlu kao zavodnici i zavedeni (usp. 2 Tim 3,13). „Kao zavodnici“ – dakle, kao oni koji druge navode na zlo na bilo koji način, pa zašto ne i lažnim privatnim objavama? No, piše da su takvi i sami zavedeni, dakako, od „oca laži“ (Iv 8,44) i „zavodnika svega svijeta“ (Otk 12,9).

Ta se pak zavedenost može manifestirati na dva načina. Prvi je taj da lažni proroci svjesno šire laži krivo se uzdajući da će im se to nekako isplatiti. Drugi, možda i češći način, jest taj da Bog dopušta lažna ukazanja, pa tako i u iskustvima bliskima smrti, u koja stvarno vjeruju osobe koje su ih doživjele i koje ih šire. Možemo se pitati zašto bi Bog dopustio takvo što? Odgovor nalazimo u Drugoj poslanici Solunjanima: „Zato im Bog šalje djelovanje zavodničko da povjeruju laži te budu osuđeni svi koji nisu povjerovali istini, nego su se odlučili za nepravednost“ (2 Sol 2,12). Drugim riječima, Bog svakome daje ili dopušta ono što mu srce želi. Onome tko želi istinu daje istinu, a onoga tko je zatvoren za istinu prepušta lažima Zloga.   

Dao nam svima Gospodin čvrstoću vjere i dobro razlučivanje duhova, da hraneći svoju dušu istinitom Objavom, pa i autentičnim privatnim objavama, takvi dospijemo do susreta sa smrću da nam bude na spasenje.

Btb,
don Damir  Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh