Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Mogući sotonizam u omiljenoj glazbi

Poštovani Don Damire, moja prijateljica i ja rado slušamo Beyonce, pratimo njen "svaki korak" na Instagramu itd. Na poticaj jednog članka o njenom novom albumu i pojavi sotoninog lika 4 puta u spotu, otišla sam to provjeriti i bio je zaista tamo. Uočila sam i istinitost svih glasina kako često pokazuje znak za vražji broj sa rukama, ima neki prsten baphometa na koncertu, često pokazuje navodno masonski trokut sa okom u sredini… ALI postoji ona druga strana - stalno govori kako pomaže unesrećenima, stalno govori da se zahvaljuje Bogu za svoj uspjeh i talent, zaista se čini draga osoba.

Pravo pitanje je smijemo li mi i dalje slušati njenu glazbu iako znamo da postoji velika mogućnost da pripada nečemu tako odvratnom? Napominjem da smo aktivne u Crkvi i želimo da nam On bude na prvom mjestu. Bvb, Ivana


Draga Ivana,

Žao mi je zbog razočaranja koje ti i prijateljica proživljavate zbog omiljene pjevačice. No, čini mi se da je ova nevolja istovremeno i dobra prilika da se učvrstite u Gospodinu.

U tom smislu najprije valja posvijestiti da se ni na koga od ljudi ne bi trebali navezivati, kako nas slabosti te osobe ne bi prije ili kasnije natjerale da se za to kajemo. Sveto pismo o tome kaže: „Proklet čovjek koji se uzda u čovjeka“ (Jr 17,5); „Blago čovjeku koji se uzda u Gospodina“(Ps 40,5).

Nadalje, i sama primjećuješ kako su dobro i zlo često izmiješani. Dapače, moglo bi se reći da zlo često skriva iza neke maske dobra: „Ta sam se Sotona prerušuje u anđela svjetla. Ništa osobito dakle ako se i službenici njegovi prerušuju u službenike pravednosti“ (2 Kor 11,14-15).

Treće, iz tvog maila se vidi da si dosta dobro informirana i o vjeri i o „tamnoj strani“ i znakovima koji ukazuju na okultno djelovanje. Mogu te samo ohrabriti da nastojiš rasti u tome, jer ćeš kao dobro upućena puno lakše razlučivati pravi i krivi put, a puno teže biti izmanipulirana.

Što se tiče pitanja „da li slušati tu glazbu“, ono i nije tako jednostavno. S jedne strane, glavni nositelj značenja je tekst, pa ako je on u redu, ne bi smjelo biti problema. Moglo bi se u tom smislu primijeniti pravilo svetog Pavla „sve ispitujte, dobro zadržite“. Dakle, tu bi rješenje bilo izbjegavati loše spotove i obilježja, ali bi se glazba mogla slušati.

Opet, duh u kojemu se čovjek nalazi, bilo Duh Sveti ili zao duh, na neki način prožima sve što čovjek čini. Slijedeći tu misao, čovjek bi zaključio da je pametnije slušati glazbu koja je sigurno pisana i izvođena u Božjem duhu.

Ipak, mi se ne možemo potpuno izolirati od svega što u svijetu nije dobro, jer bi onda trebali iz svijeta izići, kako kaže apostol Pavao. Uostalom, ni mi sami nismo savršeni pa bez određenih svjetovnih navezanosti ni ne možemo dok ne dostignemo određeni stupanj duhovne zrelosti. Stoga odluku valja donijeti u tišini svoje savjesti, u razgovoru s Gospodinom. To treba činiti u istini o sebi, svojim granicama, željama i sposobnostima. Pritom ne treba činiti nasilje nad sobom u želji da budemo „iznad“ onoga što trenutno jesmo (to se obično obije o glavu), ali ne trebamo niti zavaravati same sebe da su naši trenutni običaji vezano uz bilo što, pa tako i glazbu, najbolji mogući.

Za kraj želim napomenuti da ovo što sam napisao nije neki moj sud o Beyonce. Radi se o načelima, a za njihovu savjesnu primjenu zadužen je i odgovoran svatko osobno, poznavajući konkretne okolnosti vlastite situacije. Siguran sam da ćeš pod vodstvom Duha Svetoga donijeti pravu odluku i smiriti svoje srce.   

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh