Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Korovi anđela

Često čujemo 'Ne borimo se protiv krvi i mesa, nego protiv vrhovništva i vlasti.' A vrhovništva i vlasti su korovi anđela. Jel to onda znači da su vrhovništva i vlasti pali anđeli? Još s time u vezi, kad na misi prije 'Oče naša' svećenik kaže: "I zato, s anđelima i arkanđelima, s prijestoljima i gospodstvima i sa svom nebeskom vojskom pjevamo bez prestanka..." Znam da tu nisu spomenuti ni serafini ni kerubini ni sile, al nisu ni ova dva 'sumnjiva' kora. Možete li to malo pojasniti? Hvala


Hvaljen Isus i Marija!

O anđelima nam je relativno malo toga rečeno u javnoj objavi, a ostalo je plod različitih teoloških tradicija i spekulacija. Ono što ću ovdje napisati jest nešto što se, koliko mi je poznato, smatra najvjerojatnijim ili barem najraširenijim mišljenjem.  

Za Lucifera se smatra da je prije pada u grijeh oholosti bio najveći anđeo. Budući da se najvišim korom anđela smatraju serafi, slijedilo bi da je pripadao upravo tome koru. Međutim, prorok Ezekiel u Ez 28,14, u tekstu kojega kršćanska predaja jednodušno primjenjuje na Sotonu, govori o kerubinu. Sv. Toma Akvinski komentira da je to stoga što je Lucifer sagriješio putem spoznaje (koja je specifična odlika kerubina), dok bi naziv serafina bio na tom mjestu neprimjeren, budući da su serafi oni koji izgaraju od ljubavi pred Bogom, što ne može biti uzrok grijeha.

Nadalje, smatra se da se izraz «trećina zvijezda koje je Zmaj oborio na zemlju» u Otk 12,4 odnosi na anđele koje je Sotona svojim primjerom potaknuo da mu se pridruže u pobuni protiv Boga. Ti pali anđeli, kako se općenito vjeruje, pripadaju različitim anđeoskim korovima, te među njima i dalje postoji hijerarhija.

Činjenica da sv. Pavao spominje vrhovništva i vlasti nipošto ne znači da su anđeli iz ovih korova isključivo ili više zastupljeni među palim anđelima. To su, međutim, korovi anđela kojima je inače povjereno da upravljaju materijalnim svijetom, zbog čega ih Apostol i naziva «upravljačima ovog mračnog svijeta» (usp. 1 Iv 5,19: «Sav je svijet pod zlim»).  

Što se tiče spomena anđeoskih korova u liturgijskim tekstovima, istina je da se najčešće u predslovljima kaže: «I stoga, s anđelima i arkanđelima, s prijestoljima i gospodstvima, i sa svom nebeskom vojskom pjesmu tvoje slave pjevamo bez prestanka», Dakle, osim izričito spomenutih korova, riječ je i o «svoj nebeskoj vojsci». Nadalje, u ostalim predslovljima spominju se poimence i neki drugi korovi. Tako primjerice IV. korizmeno predslovlje spominje vlasti, nebeske sile i blažene serafe. Također, bizantska liturgija spominje «šestokrile serafine» i «mnogooke kerubine».   

Nadam se da sam ti barem donekle uspio rasvijetliti ovu problematiku.

Btb,
don Damir



Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh