Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Služenje karizmama

Hvaljen Isus i Marija!
Volio bih čuti vaše mišljenje o tome kako najbolje služiti kao laik s karizmom? Kako koristit te talente u poniznosti? Pitao bih vas i o tome kako najbolje možemo
razlikovati duhove? Hvala. Bvb


Crkva nas uči da su karizme prilagođene njenim potrebama i korisne, te da ih stoga trebamo prihvaćati sa zahvalnošću i utjehom. Stoga mi je drago da pokazuješ otvorenost i za taj način djelovanja Duha Svetoga, tvorca i ravnatelja Crkve.  

Kada govorimo o razlučivanju duhova, najprije valja spomenuti ono razlučivanje koje bi trebao prakticirati svaki vjernik. Ono se temelji na osjećaju vjere kojim osoba nepokolebljivo pristaje uz vjeru i ispravnim sudom dublje u nju prodire (usp. Lumen Gentium 12), ali također prepoznaje i izbjegava ono što je s vjerom nespojivo. Tako vjernik razlučuje 1) ono što je od Duha Svetoga; 2) ono što je od ljudskoga duha i 3) ono što je od demona. Kada prepozna duh koji stoji iza nečega (bilo u njemu ili u svijetu), onda se može prema tome i odgovarajuće postaviti i ponašati.  

Među svecima se po razlučivanju duhova posebno istaknuo sv. Ignacije Loyolski. U njegovim „Duhovnim vježbama“ možeš pročitati pravila koja je o tome formulirao. Također, isusovac o. Ivan Marko Rupnik napisao je na temelju Ignacijeva nauka odličnu knjižicu „Duhovno razlučivanje“, koju ti također preporučam.   
Što se tiče same karizme razlučivanja/razlikovanja duhova, ona je na neki način nadgradnja ovog osnovnog razlučivanja.

To je nadnaravni dar otkrivenja (objave) dan za specifičnu situaciju. Ta objava može doći kroz viziju, osjećaj ili neku riječ sličnu riječi spoznanja. Dar razlučivanja duhova vrlo je važan u služenju ljudima koji su imali iskustva s drogom, predbračnim spolnim odnosima, vještičarenjem i drugim teškim grijesima, kada te osobe nastoje promijeniti svoj život. Također je važno moliti za dar razlikovanja duhova kada slušamo naučavanje ili proroštva, čitamo kršćansku ili svjetovnu literaturu, gledamo tv programe, filmove ili web stranice. Dar razlikovanja duhova, uz dar mudrosti, pomaže prosuditi i potvrditi druge karizme, kao što je dar prorokovanja ili riječ spoznanja.

Međutim, kada je u pitanju kako znati da smo primili ovaj (ili neki drugi) dar – karizmu, moram ti reći da u tome valja biti oprezan. S jedne strane, osoba koja prima dar svakako može primijetiti neke nove poticaje i sposobnosti. No, s druge strane, valja uvijek imati na umu da Bog ne daje karizmu pojedincu radi njega samoga, nego za Crkvu, za njenu izgradnju. Stoga je Crkva ta koja i razlučuje je li neki dar uistinu od Boga i kako ga se treba koristiti. Dakako, taj sud u konačnici spada na pastire Crkve.

Stoga će najbolje služenje Crkvi pomoću karizmi biti ono u kojem se susreću tri elementa. Prvi je osobni osjećaj poziva i svijest o primljenoj karizmi. Drugi je  konkretna potreba Crkve čijoj izgradnji ta karizma treba pridonijeti. Treći je spomenuto crkveno vodstvo u potvrdi autentičnosti karizme i ispravnoj upotrebi iste.

Upravo ovo podlaganje Božjem i crkvenom vodstvu znak je poniznosti, koju i sam spominješ u svom pitanju kao važnu za korištenje karizmi. O. Cantalamessa, papinski propovjednik, poniznost smatra sličnom izolaciji u električnom kabelu. Ona je ta koja sprječava da dođe do požara do koje bi struja bez izolacije mogla dovesti. Tako i karizme, makar bile autentične, bez poniznosti postaju nemala opasnost za Crkvu. Kao i kod samoga Lucifera, darovi mogu postati povodom za oholost i dovesti do velikog pada. Stoga darove, kako nas Crkva uči, ne valja preuzetno tražiti. Nekad će Gospodin određenu karizmu dati i osobi koja tek čini prve korake u zrelijoj vjeri, osobito one koje su za osobnu izgradnju. No, što se tiče nekog većeg služenja, Gospodin obično kroz neko vrijeme priprema osobu čineći ju dovoljno poniznom za to.   

Želim ti obilje Božjih darova i poniznosti neophodne da ih koristiš po Božjoj volji.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh