Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Što je s onima koji su umrli prije Krista?

Isus je svojom smrću na križu omogućio nama oproštenje grijeha i da se svatko tko vjeruje u Njega može spasiti. Ali što je bilo prije toga? Kakva je prijašnja smrt bila? Jesu se ljudi mogli pokajat i biti spašeni? Hvala.


Poštovani!

O ovome što te zanima govori nam Katekizam Katoličke Crkve u broju 633:

“Boravište mrtvih, u koje je umrli Krist sišao, Sveto pismo zove podzemljem, Šeolom ili Hadom, jer su oni koji se ondje nalaze lišeni gledanja Boga. To je zaista, u očekivanju Otkupitelja, stanje svih mrtvih, zlih ili pravednih, što ne znači da im je udes istovjetan, kako to Isus pokazuje u prispodobi o siromašnom Lazaru primljenom u "krilo Abrahamovo".
"Upravo te svete duše, koje su čekale svog Osloboditelja u Abrahamovu krilu, Isus je oslobodio kad je sišao k mrtvima". Isus nije sašao nad pakao da oslobodi proklete ni da razori pakao prokletstva, nego da oslobodi pravedne koji su mu prethodili.”

Dakle, Crkva vjeruje da Bog, na način koji je njemu poznat, daje svim ljudima mogućnost da se sjedine s Kristovim vazmenim otajstvom i budu spašeni. To se odnosi i na one koji su živjeli prije Isusova utjelovljenja i njegova vazmenog otajstva muke, smrti i uskrsnuća. Međutim, to stanje smrti čak je i za pravednike prije Krista mjesto gdje se spasenje tek iščekuje. Tek je Sin Božji otvorio pravednicima koji su mu prethodili vrata nebeska.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh