Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Ubojtvo u samoobrani

Da li je grijeh ubiti čovjeku u samoobrani, kao što je bio slučaj u domovinskom ratu. Da li su branitelji koji su ubili čovjeka za obranu domovine i svog naroda griješnici? Da li je to u kršanskom životu dopušteno? Hvala.


Odgovor na Vaše pitanje daje Katekizam Katoličke crkve:

ZAKONITA OBRANA

2263 Zakonita obrana osoba i društava nije izuzetak od zabrane ubijanja nedužnoga, što predstavlja hotimično ubojstvo čovjeka. "Iz osobne obrane mogu uslijediti dva učinka, prvi je od njih očuvanje vlastitog života, a drugi je ubojstvo napadača. (...) Prvi je učinak namjeran, drugi nehotičan".

2264 Ljubav prema samome sebi ostaje temeljnim načelom ćudoređa. Stoga je zakonito tražiti poštivanje vlastitoga prava na život. Tko brani svoj život ne postaje krivac ubojstva, čak i kad je prisiljen nanijeti napadaču smrtonosan udarac:
Ako netko braneći svoj život primijeni više nasilja nego je potrebno, njegov je čin nedopušten. Ako pak na napad odgovori odmjereno, obrana je dopuštena (...) I nije za spas duše nužno odreći se zakonite obrane da ne bismo druge ubili. Čovjek je, naime, dužan skrbiti za svoj život više nego za tuđi.

2265 Zakonita obrana može biti ne samo pravo nego i teška obveza onomu tko je odgovoran za živote drugih, za opće dobro obitelji ili građanske zajednice.

Mnogo se u teologiji i filozofiji raspravljalo kada je rat opravdan (samoobrana). Evo govora o tome na wikipediji ako želite dublje ući u problematiku.Tekst pročitajte čisto informativno, jer wikipedija nije službena enciklopedija. Bilo kakav govor o ratu je veoma sklizak teren. Sve napore treba uložiti da se sačuva mir.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Teorija_pravednog_rata


Božji blagoslov!
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh