Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Starost zemlje

Zanima me koji je službeni stav Katoličke Crkve o starosti Zemlje?
U časopisu za promicanje kršćanskih vrednota "Book" pročitao sam sljedeću rečenicu: "(...) povijest svijeta i čovjeka traje tisućama, a nikako milijunima godina". U tom tekstu autor se bavi pitanjem darvinizma i kreacionizma. Moje shvaćanje prošlosti Zemlje je ono koje traje oko tri milijarde godina, a biblijski izvještaj o Adamu i Evi shvaćam alegorijski.


Poštovani!

Jedno pismo Papinskog biblijskog povjerenstva upozorava da jedanaest prvih poglavlja Postanka, premda u pravom smislu ne spadaju u način pisanja povijesti kojim su se služili najbolji grčki i rimski povjesničari ili kojim se služe stručnjaci današnjega vremena, ipak spadaju u nekom pravom smislu u povijesnu vrstu. Egzegeti, stručni tumači Svetoga pisma, moraju tu vrstu pobliže istražiti i odrediti.

Ta je zadaća veoma složena: potrebno je pažljivo proučavanje svih književnih, znanstvenih, povijesnih, kulturnih i vjerskih problema koji su povezani s tim poglavljima; zatim bi trebalo točno preispitati književne načine starih istočnih naroda, njihovu psihologiju, njihov način izražavanja i samo njihovo shvaćanje povijesne istine. Samo na taj način se može nadati da će se jasnije vidjeti koja je prava narav određenih pripovijedanja prvih poglavlja Postanka. Valja imati na umu da ta ista poglavlja jednostavnim i slikovitim načinom izražavanja, prilagođenim shvaćanju manje razvijenog čovječanstva, iznose osnovne istine na koje se oslanja skrb za naše vječno spasenje, ali isto tako i pučki opis početaka ljudskog roda i izabranog naroda.

Nadalje, nauk je Crkve kako je Bog objavio ono što je potrebno za naše spasenje, dok je pojedinim znanostima prepustio da postupno otkrivaju ono što je njhov predmet. Biologija, geologija i druge znanosti stoga imaju vlastito dostojanstvo i doprinos koji trebaju dati ljudskome znanju.

S obzirom na navedeno, Crkva do sada nije smatrala potrebnim izjašnjavati se o starosti zemlje.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh