Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Piratski softver

Hvaljen Isus i Marija!
Imam problem vezan uz piratstvo. Studiram građevinu, i možda ću imati priliku raditi legalizacije građevina. Te legalizacije se crtaju u programu koji se zove AutoCAD, i za koji ja osobno nemam licencu nego sam program "skinuo" s interneta, dakle imam piratsku verziju. I to me nije smetalo dok god je za potrebe studija, ali sada, kada bih mogao raditi za novce, zanima me je li to grijeh? Hvala!


Poštovani,

Postoji besplatna, studentska verzija AutoCAD-a, prema tome nema problema oko korištenja ovog programa u studijske svrhe. Što se tiče ilegalnog korištenja softvera, čini mi se da već jednostavan test na zlatnom pravilu – «ne čini drugome što ne bi htio da drugi tebi čini» - prilično jasno otkriva o čemu se radi.

Dakle, postavimo stvar ovako: ti si programer. Uložio si dosta vremena i rada u svoj program za projektiranje elektroinstalacija/proučavanje Biblije/obradu glazbe/bilo-što-drugo. Baviš se time profesionalno i očekuješ plaću za svoj rad. Međutim, zaštita tvog programa je «provaljena», program je dostupan na internetu i sada ga «skida» tko god stigne. Tvoje vrijeme, tvoj studij (za vrijeme kojega si možda morao i raditi da se financiraš ili još otplaćuješ studentski zajam); tvoj trud, tvoja materijalna sredstva koja si uložio, dodatna znanja koja si morao steći da bi napravio program; tuđe usluge koje si morao platiti – sve to netko koristi bez tvoje dozvole i bez ikakve naknade. Neki čak i prilično dobro zarađuju koristeći tvoj program kao sredstvo za rad, a ti od toga nemaš ništa. Kako ti to zvuči? A kako bi izgledalo kada bi takvo ponašanje postalo opće pravilo?  

Druga su stvar općedostupni, tzv. «open source» programi. Autori takvih programa sami dobrovoljno stavljaju na raspolaganje rezultate svoga rada, kao što i inače osoba može volontirati ili darovati svoja sredstva u humanitarne svrhe. Nositelj prava stoga ovdje nije oštećen, kao što to jest u prethodno navedenom slučaju.
 
Želim ti puno svjetla Duha Svetoga u nastojanju da oblikuješ svoju savjest i prema njoj živiš svoj (poslovni) život.   

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh