Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Neprihvatljivi prijevodi Svetog pisma

Poštovani Don Damire,
postoje li razlike u Sv. pismu kršćana i postoji li Biblija koja nije za nas? BVB


Sam tekst Svetoga pisma načelno nije upitan. Međutim, prijevod je složen pothvat koji se može poduzeti s različitih polazišta, na različite načine i zbog različitih ciljeva. Također, variraju i znanje i vještina prevoditelja. Zbog svega toga i sami se rezultati prevoditeljskog rada mogu podosta razlikovati.

Ipak, ukoliko je prijevod profesionalan, on bi svakako trebao biti vjeran, pa stoga i prihvatljiv katolicima. Nažalost, postoje i prijevodi nekih kršćanskih i kvazikršćanskih zajednica koji su nastali pod izrazitim utjecajem krive vjere svojih autora. To je u nekim slučajevima otišlo toliko daleko da se može reći kako se radi o čistom krivotvorenju Svetoga pisma.   

Primjer takvog neprihvatljivog prijevoda je Novi Svijet (New World Translation) Jehovinih svjedoka. Tako redak Poslanice Kološanima 1,16 gdje stoji da je u Kristu «sve stvoreno», u prijevodu Novog Svijeta ima umetak i glasi «u njemu je sve drugo stvoreno». Nadalje Mt 26,26 ne glasi u tom prijevodu «ovo je moje tijelo» nego «ovo znači moje tijelo». Koji je razlog ovakvih izmjena? U prvom slučaju negiranje Kristova božanstva (zbog čega Jehovini svjedoci i nisu kršćani), a u drugome pretvaranje Euharistije u puki simbolizam. Međutim, činjenica je da to tako u Svetom pismu ne piše. Tu se zapravo i ne radi o prijevodu, koliko o (krivoj) interpretaciji.

Nadalje, neke zajednice ne priznaju sve knjige koje se nalaze u kršćanskoj Bibliji, pa i tu treba biti oprezan. Međutim, u našoj domovini ima dovoljno dostupnih, provjereno ispravnih prijevoda, pa ti predlažem da se njima služiš. O tome možeš više pročitati na slijedećem linku:
http://studentski-pastoral.com/index.php/pitajteKapelana/468
 
Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh