Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Hijerarhija u raju

Poštovanje! Da li u raju za nas ljude postoje različite pozicije, za jednog bolja, a za drugog lošija (netko ide direktno u raj, a drugi tek poslije čistilišta)? Ako ne postoji, čemu se onda trudit toliko? Da li Bog zna šta će s nama bit kad umremo, a ako zna, zašto stvara uopće onog koji će u pakao? Unaprijed Vam hvala!


Poštovani!

Sv. Toma Akvinski u svojoj “Teološkoj sumi” odgovara na tvoje prvo pitanje, o razlikama među osobama u raju. Tamo, između ostalog, stoji:

“Što će više netko biti sjedinjen s Bogom, to će biti sretniji. Mjera ljubavi je mjera nečije sjedinjenosti s Bogom. Stoga će postojati razlika u blaženstvu prema razlici u ljubavi.”

Sv. Toma također govori o aureolama kao dodatnim nagradama za naučitelje, mučenike i djev(i)ce, koje će se također razlikovati prema zaslugama osoba.

Drugo tvoje pitanje odnosi se na Božje poštivanje slobodne volje čovjeka. Bog sve zna, pa tako i kakva će biti vječna «sudbina» svakog čovjeka. Međutim, smisao dostojanstva i slobode jest u tome da tu vječnu nagradu ili kaznu čovjek može sam zavrijediti svojim djelima. On treba imati priliku slobodno, u okviru konkretnih životnih okolnosti, donositi odluke i tako dati svoj jedinstven odgovor na Božji poziv. Taj je poziv za svakog čovjeka isti – vječno blaženstvo, a opet je za svakoga potpuno osoban i jedinstven.

Teorija o tome da Bog treba spriječiti zlo naposljetku vodi do toga da Bog treba onemogućiti slobodu kad god mu se ne sviđa kako će osoba tu slobodu iskoristiti. Samoodređenje čovjeka tako bi zapravo bilo onemogućeno, a njegovo dostojanstvo stavljeno pod upitnik. Bog, međutim, radije dopušta zlo nego da uništi slobodu. A zlo, kako znamo, ionako neće imati posljednju riječ.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh