Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Moralna upitnost cjepiva

Dragi don Damire,

Molim Vas da mi objasnite stav Crkve prema cjepivima. Naša curica ima 6 mj i za sada redovito prima cjepivo. No istražujući cjepivo Priorix, koje se u Hrvatskoj dobiva sa godinu dana, naišla sam na nešto što mi se nikako ne sviđa i pitam se koliko je uopće s vjerske strane u redu primiti takvo cjepivo. Naime, našla sam da to cjepivo sadrži stanice dobivene 1966. godine iz abortiranog fetusa.
Sporan je ovaj sastojak - MRC-5.
Iako piše da dijete nije pobačeno u tu svrhu, a u drugom linku i da je pobačeno jer je majka bila psihički bolesna, mislim da to s crkvenog stava nije opravdano. Davati da se djetetu ubrizga nešto proizašlo iz pobačenog fetusa... djeluje mi van svake pameti.

Budući da je cijepljenje sada i Ustavom obvezno i teško je boriti se s vjetrenjačama,  zaista se pitam trebam li pristati na ovo... Unaprijed hvala na odgovoru


Poštovana,

Pohvalna je vaša briga za vašu curicu, kao i za moralno postupanje u ovoj stvari.

Postoje cjepiva koja su spravljena pomoću stanica koje potječu od pobačenih fetusa. Te stanice, međutim, same nisu činile dio tijela žrtve. WI-38 i MRC-5 potječu od tkiva pobačenih fetusa.

Pobačaj je težak zločin protiv nedužnog ljudskog života. Uvijek bismo trebali pitati liječnika ima li proizvod koji nam preporuča veze s pobačajem.

Ukoliko je to slučaj, trebalo bi koristiti alternativno cjepivo, ukoliko je dostupno. Međutim, ne postoji moralna obveza koristiti nedostupne ili neučinkovite proizvode.

Moralno je dopušteno koristiti ova cjepiva bez obzira na njihovu vezu s pobačajem. Razlog za to je što rizik za javno zdravlje, ako bi se cjepivo odbilo, preteže nad opravdanom zabrinutošću zbog podrijetla cjepiva. Posebno se to tiče roditelja, koji imaju moralnu obvezu štititi život i zdravlje svoje djece i onih oko njih.

Međutim, trebalo bi pisati farmaceutskim tvrtkama koje proizvode te proizvode i inzistirati na tome da bi trebali proizvoditi moralno neupitna cjepiva. Također, valjalo bi izvršiti utjecaj i na zakonodavstvo u tom smjeru.

Za pojedinosti preporučam odgovor Papinske akademije za život o ovom pitanju:
http://www.ncbcenter.org/document.doc?id=7 
Neka Gospodin blagoslovi vašu obitelj i očuva joj zdravlje duše i tijela.

don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh