Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

"Divlji brak"

Što je sa ljudima koji žive u divljem braku? tj. s onima koji nisu oženjeni, a imaju djecu, dakle otvoreni su prema životu i kažu da se oni vole, tj. ljube!? Oni žive u grijehu, naravno gledano sa kršćanskog stajališta!
Međutim, kako im objasniti da je njihov "bračni" čin grijeh tj. da nije uredu pošto nisu u braku, a njima npr. brak ništa ne znači jer su ateisti?


Svaki brak, pa i onaj među nevjernicima, svet je već po naravnom zakonu, samim time što se nalazi u Božjem promislu za čovjeka, datom već pri njegovom stvaranju. Među kršćanima ta zajednica dvoje ljudi dobiva i posebnu sakramentalnu snagu. Jedini način na koji svojim prijateljima možeš objasniti vrijednost kršćanske ženidbe jest da ukažeš na njezin dublji smisao, na ulogu koju u tom braku ima vjernost, na važnost bračnog jedinstva, doživotne predanosti i otvorenosti prema životu. Ali kako to postići?

Kršćani su pozvani naviještati evanđelje, a onaj krajnji pristanak događa se u srcu svakog pojedinca uz pomoć Duha Svetoga. Osim toga, evanđeoska poruka ne tiče se samo braka, već donosi jedan posve radikalno nov pogled na život. Osobe koje nisu vjernici često prigovaraju da od kršćana slušaju samo kritike o svom načinu životu na području seksualnosti. Poruka kršćanstva je puno puno šira od toga. I tek unutar te šire poruke može se shvatiti i pravi smisao kršćanskoga braka. Stoga smatram da nije dobro početi s tim da drugima „objasniš“ njihovo životno stanje, već da obrazložiš nadu koju je tebi donijela poruka evanđelja. I treba se moliti da ona i u njima pobuditi iskru čežnje za Bogom koja će se onda „iznutra“ razvijati. A jednom kada netko bolje upozna Boga poželjet će svoj život sve više i više uskladiti s njim.

Puno sreće!

BTB,

Don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh