Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Jesu li valjani sakramenti svećenika koji je u teškom grijehu?

Zamislimo da svećenik živi u teškom grijehu. Uzet ću primjer da ima obitelj. Taj svećenik treba biti razriješen službe, a nije. Jesu li primljeni sakramenti kod tog svećenika valjani? Zanima me konkretno sveta ispovijed. Znam da u sakramentima preko svećenika djeluje sam Krist, ali svećenik koji je u takvom grijehu ne bi trebao biti svećenik (trebao bi biti razriješen). Nadam se da ćete mi odgovoriti na pitanje jer me to jako brine.


Hvaljen Isus i Marija!

Pitanja svećeničke dostojnosti i svetosti i njihova utjecaja na slavlje sakramenata u svakom su povijesnom razdoblju nanovo mučila vjernike.

Najdalje se tu otišlo u vrijeme protestantske reformacije, kada su njeni pripadnici otvoreno nijekali valjanost sakramenata slavljenih od strane svećenika koji je u teškom grijehu.

Zbog ovoga i brojnih drugih nijekanja katoličke vjere u Crkvi je u 16.st. sazvan opći sabor, kojega prema mjestu održavanja nazivamo Tridentskim. Tamo je o ovoj stvari jasno potvrđeno:

«Kan. 12. Tko kaže da djelitelj koji je u smrtnom grijehu ne slavi i ne podjeljuje sakrament, premda se držao svega bitnoga što spada na slavljenje i na podjeljivanje sakramenta, neka bude kažnjen anatemom.»

Crkva, naime, oduvijek vjeruje da je Krist taj koji tvori i podjeljuje sakramente. Svećenik to čini in persona Christi, u Kristovoj osobi, snagom svetoga reda (koji je neizbrisiv!). Sveti red prezbiterata (svećeništva) suobličuje čovjeka Kristu kao Glavi i Pastiru Crkve i to je svojstvo neovisno o tome je li ta osoba u stanju velike svetosti ili teškoga grijeha. Stoga se za valjanost traži samo osnovna nakana djelitelja sakramenta «činiti ono što čini Crkva», te materija i forma sakramenta (npr. kod euharistije kruh i vino i riječi ustanovljenja – pretvorbe). Kažemo da sakramenti djeluju «ex opere operato» - samim izvršenim činom.

Velika nam je utjeha što možemo mirne duše primati sakramente, osobito odrješenje u ispovijedi, ne opterećujući se evetualnim svećenikovim grijesima, već razmišljajući o svojima.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh