Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Zašto Henokova knjiga nije u Bibliji?

Zanima me zašto knjiga proroka Henoka nije svrstana u Bibliju, ako znamo da se Henok spominje u knjizi Postanka 5, 21 i da ga sv. Pavao spominje u poslanici Hebrejima 11, 5? Vjerujem da Crkva ima jako dobar razlog za to, samo me zanima koji.


Poštovana!
Prema Bibliji, Henok je živio prije velikog potopa. Međutim, knjiga koja nosi naziv „Knjiga Henokova“ nastajala je u periodu od svega nekoliko stoljeća prije Krista. Dakle, ne radi se o Henokovom djelu, nego o djelu koje se njemu pripisuje, što je u starini bilo prilično često.

Primjer takvog postupka su djela „Dionizija Areopagite“, koja su, osim zbog svoga sadržaja, također i zbog svoga naziva stekla velik utjecaj. Njihovo ime ukazuje na to da bi njihov autor bio Pavlov učenik, obraćenik iz Atene iz Dj 17,34. Međutim, autor je zapravo pisac iz 5./6. stoljeća, a poznato ime Pavlovog učenika zapravo mu je neka vrsta pseudonima, kojemu također na taj način odaje počast. Takva djela nazivamo psudoepigrafskima.
Kad ovo razjasnimo, otkrivamo da autoritet velikog Henoka ne stoji tako jednoznačno iza ovog djela. Međutim, to je djelo ipak imalo veliku važnost, što potvrđuje i citat iz Judine poslanice:
O njima prorokova sedmi od Adama, Henok: "Gle, dođe Gospodin sa Desttisućama svojim suditi svima i pokarati sve bezbožnike za sva njihova bezbožna djela kojima bezbožno sagriješiše i za sve drzovite riječi koje grešni bezbožnici izrekoše protiv njega." Jd 1,14-15
Međutim, nije bilo dovoljno da knjiga bude ugledna ili korisna, da bi ju se uvrstilo u svetopisamski kanon. Crkva je, vođena Duhom Svetim i pod autoritetom Petra, kojem je dana vrhovna vlast vezanja i razrješivanja, odredila koje knjige Staroga i Novoga zavjeta treba smatrati nadahnutima i kanonskima. Taj je postupak trajao neko vrijeme, budući da su postojale knjige o kojima je postojala opća suglasnost, ali i one o kojima se raspravljalo. Kriteriji kojima se Crkva vodila u tom razlučivanju bili su: pravilo vjere (heretičan spis se odmah odbacuje), tradicionalna uporaba (prvenstveno u liturgiji), apostolski autoritet i tome slično.

„Knjiga Henokova“ u tom postupku odlučivanja nikada nije ozbiljnije razmatrana. Ona je eventualno mogla biti prihvaćena kao dio starozavjetnoga kanona. Međutim, Sveto pismo izraelskog naroda nikada nije sadržavalo tu knjigu, čak ni u Septuaginti, grčkom prijevodu koji uključuje neke knjige, kojih nema u hebrejskoj Bibliji. Crkva pak nije dodavala ništa već postojećem starozavjetnom kanonu.

Zaključno, valja primijetiti da sama činjenica citata iz nekog djela ne znači i kanonizaciju cijeloga tog djela ili njezina autora. Pavao, primjerice, citira i pjesnika Aratusa, ali to nije poziv da se cijelu njegovu poemu uvrsti u Sveto pismo.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh