Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Djevičanstvo

Hvaljen Isus don Damire!
Živim čistoću već nekoliko godina, ali me muči nešto iz prošlosti. Prije nekoliko godina bludničio sam s jednom djevojkom. Nismo imali spolni odnos ali smo sagriješili. Zanima me da li sam još djevac, odnosno da li se djevičanstvo gubi samo penetracijom? Molim Vas da mi pomognete, da bi mogao nastaviti dalje živjeti slobodno po Božjoj volji, jer mi ta glupost iz prošlosti stvara prilični nemir! BVB!


Uvijeke!

Postavio si vrlo dobro pitanje, preko kojeg se inače olako prelazi, kao da se podrazumijeva.
 
Sveti Toma Akvinski u svojoj “Teološkoj sumi” naučava ovako: “Užitak koji nastaje ispuštanjem sjemena može se dogoditi na dva načina. Ako je to nakana uma, on uništava djevičanstvo, dogodila se penetracija ili ne. Augustin, međutim, spominje penetraciju, jer je takav redovit i prirodan tijek stvari. Drugi je način da se to dogodi bez nakane uma, bilo u snu, bilo činom nasilja i bez pristanka uma, iako tijelo može osjetiti užitak, ili opet zbog slabosti naravi, kao u slučaju onih koji su podložni izljevu sjemena. U takvim slučajevima djevičanstvo se ne gubi, jer takva polucija nije rezultat nečistoće koja isključuje djevičanstvo.”

Ovo ima smisla, budući da je djevičanstvo - teološki gledano - vrhunska čistoća, za koju postoji i u vječnosti posebna nagrada, kao i za mučeništvo i naviještanje evanđelja.

Uostalom, moguće je da netko cijeli život bludniči bez penetracije, a bilo bi suludo takvoga nazivati u teološkom smislu djevcem, neokaljanim.

Nažalost, živimo u ozračju posvemašnjeg obezvrjeđivanja čistoće, gdje su kriteriji pali, pa se djevcem i djevicom smatra svakoga tko nije imao spolni odnos, bez obzira na drugo. To je kulturno uvjetovano poimanje pogrešno i, nažalost, dovodi čovjeka u zabludu.

Međutim, to ne znači da, ukoliko djevičanstvo već nije u pravom smislu sačuvano, sada treba «dignuti ruke» od čistoće općenito i prepustiti se. Dapače, treba se čuvati da se ne raspe i ono milosti što je ostalo, kako bi se u brak (ili u zavjet čistoće) ušlo što je dostojnije moguće.

Ti već nekoliko godina živiš čistoću - budi siguran da ti to donosi blagoslov i samo ustraj na pravom putu. Grijehe iz prošlosti treba okajati, ali pritom ne i dovoditi u pitanje Božje opraštanje ili dopustiti da nas krivnja onesposobi za normalan i produktivan život u sadašnjosti.   

Neka ti Gospodin udijeli čistoću i jakost!
 
Btb,
don Damir  Postavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh