Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Zašto se istina razlikuje među kršćanima, ako imamo istog Duha?

Hvaljen Isus i Marija!
Ako je Duh Sveti Duh Istine, zašto se istina kod katolika razlikuje od istine protestanata ili pravoslavaca? Također primjećujem i da teolozi, možda i svećenici govore različito a pretpostavljam da imaju u sebi Duha Svetoga. Unaprijed Vam se zahvaljujem!


Sv. Pavao nas podsjeća da smo u Kristu jedno tijelo, napojeni jednim i istim Duhom. Međutim, Pavlovo pozivanje na jedinstvo, tako vidljivo u njegovim poslanicama (osobito Korinćanima), ujedno svjedoči o tome da je od samog početka kršćanstva ljudska slabost podložna i onom drugom duhu, duhu razdora. Stoga je Apostol i pozivao da se ne dijelimo po ljudski, «ja sam Apolonov», «ja sam Kefin», «ja Pavlov».

Dakle, problem nije u Duhu Istine, već u ljudskoj sposobnosti, a prije svega dobroj volji, da ga sluša i da se s njime usklađuje.

Duh nas Sveti ne napušta u našim slabostima i podjelama. Stoga i nadahnjuje ekumenska zalaganja, kako bi se ispunila Isusova žarka želja i molitva, da svi njegovi učenici budu jedno.

S druge strane, Duh nas postupno uvodi u svu istinu. Stoga nešto što nismo znali jučer, možemo znati sutra, rastući u razumijevanju predanih istina. Također, u teološkom istraživanju mogući su različiti pristupi i mišljenja, posebno dok se jedno od njih ne prepozna od Učiteljstva i cijele Crkve kao ispravno. Zatim, istini možemo pristupati s različitih polazišta, te legitimno imati različite teološke naglaske – to je vidljivo i u samom Svetom pismu – nemamo jedno Evanđelje, već četiri! Dakle, postoje i sasvim opravdane, pa i potrebne i korisne različitosti, koje nadahnjuje isti Duh.
 
Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh