Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

NLP (neurolingvističko programiranje)

Dragi don Damire,
Čula sam da je NLP (neurolingvističko progamiranje) povezano s New Ageom, tj da proizlazi iz njega. NLP su zapravo vještine koje dovode komunikaciju do izvrsnosti. Ja smatram osobno da nemaju veze s New Ageom, ali htjela sam mišljenje Crkve. Hvala vam puno!


Poštovana,
evo, malo sam se pozabavio s time.
 
Jedan od znanstvenih članaka koji obrađuje NLP nosi naslov (prevedeno) “Tridesetpet godina istraživanja neurolingvističkog programiranja. Baza istraživanja NLP-a. Prikaz stanja znanstvenog područja ili pseudoznanstvena dekoracija?». Autor je članka Tomasz Witkowski. Sažetak članka glasi ovako: “Velika popularnost terapije i treninga neurolingvističkog programiranja (NLP) nije popraćena znanjem o empirijskom utemeljenju koncepta. Članak predstavlja koncept NLP-a u svjetlu empirijskih istraživanja u istraživačkoj bazi podataka NLP-a (Neuro-Linguistic Programming Research Data Base). Između 315 članaka autor je izabrao 63 studije objavljene u časopisima s liste Instituta za znanstveno informiranje (Master Journal List of ISI). Od 33 istraživanja, 18,2% pokazuje rezultate koji podupiru postavke NLP-a, 54.5%  rezultata ne podupire te postavke, a 27.3% donosi nesigurne rezultate. Kvalitativna analiza ukazuje na veću težinu istraživanja koja ne podupiru NLP, kao i njihovu veću metodološku vrijednost u odnosu na one koji podupiru NLP. Rezultati proturječe tvrdnji o empirijskoj osnovanosti osnova NLP-a.”

Slijedeći članak objavljen je pod nazivom “Nalazi istraživanja neurolingvističkog programiranja: Podaci koji ne podupiru ili neprovjerljiva teorija?”  Autor Christopher Sharpley u njemu zaključuje: “Saznanja iz sedam nedavnih studija dalje pokazuju kako podaci istraživanja ne podupiru niti osnovne postavke NLP-a niti njihovu primjenu u savjetovanju.”

Lilienfeld, Lynn i Lohr u knjizi “Znanost i pseudoznanost u kliničkoj psihologiji” također nazivaju NLP znanstveno nepotkrijepljenom terapeutskom metodom” te donose brojne primjere velikih obećanja NLP praktikanata, koja ničime nisu potkrijepljena.

Ne spada u moje područje, a nemam za to niti vremena, da sam istražujem NLP i njegovu znanstvenu opravdanost. Ostaje mi da vjerujem autoritetima, u ovom slučaju znanstvenicima, prvenstveno s područja psihologije. A oni, prema onome što sam pročitao, a što sam dijelom i tebi ovdje naveo, ne smatraju neurolingvističko programiranje (dostatno) znanstveno opravdanim.

Ukoliko se prihvati taj zaključak, ostaje više pitanje vjere ući u usavršavanje prakticiranja te metode. Ovdje se ne može raditi o poslušnosti javnoj objavi, ali moguće je da iz nekih, njemu poznatih razloga, Bog ipak želi da konkretno ti kroz to ipak prođeš. Gospodin takve osobne smjernice daje svakome u osobnoj molitvi. Međutim, ako ne primiš takvu potvrdu u molitvi, čini se da bi bilo neosnovano, a time i pogrešno upuštati se dalje u NLP.

Neka te Gospodin vodi i čuva na putu osobne izgradnje, da bude na opće dobro i Njemu na slavu.

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh