Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Godine u Starom Zavjetu

Hvaljen Isus i Marija!
U Knjizi Postanka piše da je Adam imao 130 godina kada mu se rodio sin Šet, a nakon toga je živio još 800 godina, sveukupno 930. To rodoslovno stablo s Adamovim potomcima pratimo i dalje. Točno piše za svakoga koliko je godina imao kada mu se rodio navedeni sin i koliko je još živio. Prije Potopa piše da je Jahve ograničio broj godina ljudima na 120! Znači li to da se radi o pravim godinama? Koji je stav Crkve po tome? Unaprijed hvala na odgovoru!


Uvijeke!

Jedno pismo Papinskog biblijskog povjerenstva upozorava da jedanaest prvih poglavlja Postanka, premda u pravom smislu ne spadaju u način pisanja povijesti kojim su se služili najbolji grčki i rimski povjesničari ili kojim se služe stručnjaci današnjega vremena, ipak spadaju u nekom pravom smislu u povijesnu vrstu. Egzegeti, stručni tumači Svetoga pisma, moraju tu vrstu pobliže istražiti i odrediti. Ta je zadaća veoma složena: potrebno je pažljivo proučavanje svih književnih, znanstvenih, povijesnih, kulturnih i vjerskih problema koji su povezani s tim poglavljima; zatim bi trebalo točno preispitati književne načine starih istočnih naroda, njihovu psihologiju, njihov način izražavanja i samo njihovo shvaćanje povijesne istine. Samo na taj način se može nadati da će se jasnije vidjeti koja je prava narav određenih pripovijedanja prvih poglavlja Postanka. Valja imati na umu da ta ista poglavlja jednostavnim i slikovitim načinom izražavanja, prilagođenim shvaćanju manje razvijenog čovječanstva, iznose osnovne istine na koje se oslanja skrb za naše vječno spasenje, ali isto tako i pučki opis početaka ljudskog roda i izabranog naroda.

Dakle, neke osnovne stvari (zapravo ono «bitno za spasenje») znamo, a što se tiče ostalih pojedinosti koje bi voljeli sa sigurnošću znati – postoje različita mišljenja, a istraživanje je u tijeku...

Btb,
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh