Uredovno vrijeme: Uto.-Pet. 16h-18h; SD Cvjetno naselje, Odranska 8, 10000 Zagreb; e-mail: studentski.kapelan@gmail.com

Tripl test

Hvaljen Isus i Marija!
Supruga i ja očekujemo bebu i liječnica nam je dala uputnicu da supruga ode na tripl test. Nas zanima što je taj tripl test i dali je u skladu sa katoličkim naukom? Hvala


Poštovani,
zahvaljujem na pitanju. O testu pogledajte ovdje: http://hr.m.wikipedia.org/wiki/Triple_test

Katekizam katoličke Crkve vrlo jasno govori o ovoj temi:

2274 Budući da s ljudskim zametkom od samog začeća treba postupati kao s osobom, mora on u svojoj cjelovitosti, koliko je moguće, biti štićen, liječen i njegovan, kao i svako drugo ljudsko biće. Prenatalna dijagnoza moralno je dopuštena ako "poštuje život I cjelovitost ljudskog zametka i ploda i ako joj je namjera sačuvati ga ili iscijeliti (...) No ona se teško protivi ćudoređu kad razmatra mogučnost da, već prema ishodu pretrage, izazove pobačaj. Dijagnoza se ne smije izjednačiti sa smrtnom osudom".

2275 "Treba smatrati dopuštenima zahvate na ljudskom zametku uz uvjet da mu poštuju život i cjelovitost, da ga ne izlažu nesrazmjernim pogiblima nego da im bude cilj njegovo ozdravljenje, poboljšanje zdravstvenih uvjeta, ili njegovo preživljavanje".

Ako osoba ide na Triple test s namjerom abortusa u slučaju da test pokaže veliku mogućnost rođenja djeteta s određenim teškoćama, tada je nedopustiv. Svi testovi trebaju biti u službi života. Prenatalna dijagnoza dopuštena je ako upotrebljene tehnike i testovi čuvaju ljudski život i integritet embrija i njegove majke. To znači da ako se nešto otrkije da se pokuša liječiti, a ako se ne može, da se pripremi roditelje kako i na koji način paziti na dijete kad se rodi. Nažalost, sve se tehnike i testovi često zloupotrebljavaju pa po njima odlučuje treba li ubiti, abortitati nevino dijete ili ne. Inače, tehnike prenatalne dijagnoze su jako moralno upitne.
Jako Vam preporučam da nabavite knjigu http://verbum.hr/pretraga/bioetika+za+s/
Svaki abortus, bilo zdravoga djeteta bilo djeteta s teškoćama jest teški zločin nad čovjekom.

Božji blagoslov!
don DamirPostavite novo pitanje

Ukoliko niste pronašli odgovor na ono što vas zanima, možete postaviti novo pitanje preko ove forme.

Don Damir Stojić

don Damir Stojic Don Damir Stojić, svećenik salezijanac, trenutno je studentski kapelan Grada Zagreba. Ako želite saznati više o njemu i njegovu radu, kliknite ovdje.

Povratak na vrh